Per Àngela Sánchez Vicente
Bona tarda rierencs i rierenques, estem a poques hores
del final de la quarta temporada d’aquesta sèrie familiar tant trepidant i rica
en trames que entrellacen emocions i sentiments al voltant de la família
Guitart i el seu restaurant Can Riera.
Creieu que serà un capítol extrem? Ja esteu preparats?
Si heu respost que si us convidem a recordar el llibre La Riera, Orígens i secrets de la família
Les receptes del restaurant de la mà de Cossetània Edicions.
Aquest llibre és imprescindible per a seguidors d’aquesta
sèrie amenitzadora de migdies.
El primer apartat i més apreciat per mi, és Orígens i secrets de la família on se’ns
explica l’evolució del restaurant i la família Guitart des de el 1916 quan la
Mercè Massaguer, avia de la nostra Mercè, va conèixer el seu marit, en Quimet
Riera.
Amb l’ajuda de l’arbre genealògic de la família ens passegem
per Sant Climent a través de cinc generacions, descobrim com a través d’herències
el restaurant va anar passant de mans i creixent fins esdevenir un dels més
destacats de la comarca.
Cal tenir en compte que el llibre és de l’any 2010 i es
correspon a finals de la primera temporada doncs se’ns presenten els besnéts
d’en Quimet d’una manera que ara no és. Per començar en Claudi (el meu ídol, ho
havia de dir) feliç i acaramel·lat amb la jove i glamourosa Lídia Almeda;
l’Ernest al costat de la Sònia i veient com l’Ariadna tot just entra a
l’adolescència; el Lluís amb la Carol i el Sergi, el nostre nen, sense parella,
sense fills i com al gran digne successor del llegat gastronòmic familiar.
Fa gracia veure com la Núria Furió ens transporta al passat, a allò que ha desembocat en
el que és ara Can Riera. Qui sospitaria que al 2013 hauríem d’incloure assassinats,
divorcis, un nou restaurant a Madrid i el grup Batea?
Emmarcat amb un treball fotogràfic que il·lustra a la
perfecció la trama i la importància de la taula i el menjar en aquesta família.
Gairebé cada escena transcendental ha passat al voltant d’un bon àpat. Si, no
menciono la piscina perquè no vull ferir sensibilitats.
El segon apartat és Les
receptes del restaurant on se’ns presenten una selecció de primers, peix,
carn i postres que ben bé podrien ser del restaurant familiar.
Cuina catalana tradicional explicada pas a pas que faran
les delícies de la família.
Us recomano que us apropeu a alguna llibreria i fiqueu el
nas en aquest llibre, no us en penedireu doncs tots intuïm el que passava amb
la Mercè i la seva germana i qui van ser els fundadors del restaurant però
l’autora li dona el toc que nosaltres no li sabem donar, ho explica com si fos
un “previously” de les sèries americanes, un relat que ens obre la finestra del
passat sense perdre de vista la coherència amb la línia de la trama i
l’evolució d’aquesta al llarg de les temporades.
Ja sabeu, teniu deures d’estiu, abans de veure la
cinquena temporada tots a investigar d’on venen els nostres amics de la família
Guitart.
Ens veiem al Setembre amb la feina feta!