dimarts, 16 de febrer del 2021

Y

 Per Àngela Sánchez Vicente

Fa poc he descobert que sóc molt fan de les novel·les distòpiques però han de complir uns items determinats per enganxar-me i crear-me l’ànim de voler-les recomanar i compartir.

Per a mi és important que encara que ens mostrin un món irreal els sentiments es mostrin de manera directa i planera per tal de poder empatitzar amb la situació que se’ns presenta i alhora reflexionar sobre el nostre món i el nostre dia a dia, també crec que és important en aquesta línia construir uns protagonistes amb una evolució psicològica força marcada durant la aventura ja que a traves d’ells són els que ens narren i mostren el que els envolta i com ho perceben i analitzen i també que els escenaris siguin mitjanament creïbles així com la premissa o fet desencadenant de l’obra.

En aquest aspecte no puc deixar de recomanar-vos la obra Y.

Realment compleix els paràmetres que fan que m’enganxi una novel·la distòpica amb escreix i alhora em mostra molts més punts positius que anirem descobrint al llarg de la seva lectura.

En aquesta obra que brolla de la ploma àgil i jove de la Violeta Richart ens farem amics de la protagonista que viu la seva adolescència i el seu despertar cap a l’edat adulta, l’amor i a la pròpia sexualitat en un món on no existeix el gènere masculí.

Moltes incògnites s’amaguen rere fets que espero aneu descobrint i desgranant mentre la llegiu però destaquen i criden l’atenció de la jove que hi hagi llibres i músiques prohibides... Què amaguen? També crida l’atenció l’aparició de creus sembrades per tot arreu on miren.

Aquests enigmes poc li duraran al cap a la inquieta i vivaç jove ja que la recerca de la veritat és un instint que duu a dins i que no pot reprimir per massa temps.

L’harmonia amb la natura, l’educació en les arts i la cultura juntament amb l’amor per la poesia no fan desaparèixer el seu sentiment que li indica que alguna cosa no està be i que hi ha veritats ocultes per allà on ella passa.

Què amaga el seu entorn? Quin secret impera en el món?

Només llegint aquesta obra mereixedora del Premi Roc Boronat i que ens ofereixen els nostres amics d’Amsterdam podreu sortir de dubtes.

És una obra que va de menys a més fins arribar a un detonant que sobta, també té el factor sorpresa i encara que sembli que neix d’un pretext que pot ser una mica clixé de la societat esdevé una bona eina que convida a la reflexió sobre diversos temes de la vida i el món que coneixem i habitem.

No la deixeu escapar!

És una obra mestre amb els ingredients justos per esdevenir un autèntic boom!