diumenge, 28 d’octubre del 2018

Frankenstein


Per Àngela Sánchez Vicente


¡Sembla mentida que ja fa dos-cents anys de l’obra Frankenstein!

Doncs si, l’obra més coneguda de Mary Shelley icona del romanticisme i del terror gòtic compleix dos segles.

Una obra que s’ha versionat a desenes de pel·lícules, a la que altres autors han fet petits homenatges, a la que han anomenat en múltiples pel·lícules i series televisives i de la que va sortir un monstre que encara ara és un emblema del terror.

Crec que en una data tan concreta cal anar a la font, al text original de 1818 i deixar que sigui la obra original que es presenti per ella mateixa. 

La obra original que va escriure tan extravagant autora a la tendra edat de divuit anys i que ens convida a desgranar del terror petites píndoles reflexives sobre la condició humana des del punt de vista religiós, existencial, moral i filosòfic.

Gràcies a la tasca de traducció de Quim Monzó i al homenatge que labutxaca vol retre a tan insigne obra podem citar-nos amb el text original.

Poc més us podem dir de la trama del prometeu modern en que el jove científic Victor Frankenstein creu saber com generar vida des de matèria humana inanimada donant vida a un monstre.

Un monstre que no té ni nom intentant ser un símil a la orfandat que ostenta ja que no ha nascut de mare i pare sinó que està fet de pedaços.

Igualant-se a Déu creu crear vida del no-res, el seu ego és més gran que els seus coneixements i investigacions sobre els grans teòrics mèdics, evolucionistes i estudiosos de l’època com Darwin.

Soledat? Egolatria? Drama? Por? 

Què va dur a Victor Frankenstein a crear aquesta criatura? 

La creació, el seu comportament, la relació amb el seu “pare” i tot allò que fa d’aquesta obra una obra de culte està al nostre abast en un format molt pur i de primera mà en un format de butxaca i econòmic.

Us perdreu la cita amb aquesta gran dama de les lletres?

És una gran oportunitat per apropar-se al seu món i al seu imaginari. Ja de ben jove va demostrar un gran talent per les lletres i les històries que no ens deixen dormir alhora que demostrava com una dona es podia obrir pas en la tasca que més estima.

No deixeu escapar aquesta gran novel·la doncs és l’original més pur i fuig de totes les versions posteriors. Gaudiu de la foscor i de les espurnes de llum.

I recordeu, res millor per llegir la nit de Halloween.