Per Maria Valle Viña
La teca és una obra cabdal en la literatura gastronòmica
catalana, llibre de cuina que forma part d’aquests que tot cuiner o estudiant
de cuina ha de tenir al prestatge i que, fins al dia d’avui ha estat el llibre
de cuina escrit en català més venut. Aparegué l’any 1924 i, des d’aleshores, se
n’han fet vint edicions.
El seu autor, Ignasi Domènech, en la primera pàgina
deixava ben clar l’objectiu del llibre: “Conté la manera d’organitzar tota
classe d’àpats senzills o d’etiqueta, de calcular berenars, sopars, escudelles,
cuinats, rostits, salses llegums, aviram, plats freds, canelons, arrossos, ous
fregits, carns, peixos, dolços, merengues, refrescos, còctels, gelats,
melmelades, amanides, escalivades, i diverses maneres de fer els púdings i
pastes, i molts consells de pràctica i utilitat per comportar-se elegantment a
taula, etc.”
Aquesta nova
edició portada per Cossetània Edicions
n’actualitza el format i, en alguns aspectes, el llenguatge, però no pas el seu
esperit inicial, conservant el vocabulari i el bon gust, fent que el receptari
sigui tan proper com cuinar amb l’avia, amb la mare o amb la tieta, un
receptari fet a mida dels més grans i dels més joves, amb receptes de sempre i
de la terra.
L’edició compren
un pròleg de Pep Nogué i després trobem el receptari dividit en tres parts: la
primera en la que trobem consells generals i primers plats, la segona en la que
podem veure plats principals i una tercera on ens presenten les postres.
Tot un receptari
complet i senzill per retornar a la cuina de tota la vida amb un vocabulari a
l’abast de tots, tant pels que sou uns cuinetes com per aquells que voleu
entrar poc a poc al món de la cuina.
Un llibre de
cuina que en paraules del mateix autor Ignasi
Domenech: “no es només un altre llibre de cuina... es un llibre que està escrit
per qui ha passat la vida dedicat a perfeccionar l’art culinari, tant
personalment en acreditades cuines, com a través de la ploma”.
Ignasi Domènech 1914 |
L’autor com us he
avançat abans és Ignasi Domènech
(Manresa, 1874 - Barcelona, 1956) inicià el seu contacte amb el món de la
restauració a la Fonda del Centre, a la capital del Bages, i més endavant
treballà en fondes i hotels de Monistrol, Puigcerdà, Madrid, Burgos, París i, a
Londres, a l’Hotel Savoy (a les ordres del gran mestre Auguste Escoffier).
L’any 1899 publicà
el seu primer llibre: "La gastronomia", i el 1906 fundà la revista El Gorro
Blanco. Les seves obres més conegudes són els receptaris "Àpats" i, sobretot el
llibre que avui us presentem La teca.
Des de la seva
mort, l’any 1956, han passat 49 anys, i el nom d’Ignasi Domènech i el nom de La
teca són en boca de tothom que li agrada la cuina, perquè coneixent i
estimant el nostre passat, podem treballar i estimar el nostre futur.