dilluns, 7 d’abril del 2014

Bandoler




Què en sabem dels bandolers? Què eren homes tatxats de criminals? Fugitius de la llei i dels seus persecutors? Eren revelats perquè si o tenien motius? Era la sortida dels pobres de recursos? 

De la mà de la gran obra titulada Bandoler, veurem com aquest terme no només s’associa directament a en Serrallonga i que no eren uns rebels sense causa. 

La ploma magistral i sofisticada de la dama de les lletres Margarida Aritzeta ens mostra una descripció acurada del territori i del context social d’un bandoler del que ens farem amics, del que odiarem en algun fragment però que sobretot comprendrem el com i el perquè de la seva situació.

Si ja ens va enamorar amb “La maleta sarda”, “El gorg negre” i “El pou dels maquis” crec que torna amb més força i energia que mai. 

A partir d’una realitat ens explica uns historia que captiva i embriaga des de l’inici fins al final, embolcallant-nos en una obra molt ben tramada i amb un potencial didàctic molt considerable. 

Qui és en Joan Serra, el bandoler conegut com a “El pera”? Què amaga? 






En el decurs de les planes veurem com les preguntes que ens formulem es responen de manera excepcional i sempre donant una nova volta de cargol i intentant reflexar que hi ha més enllà del que els nostres ulls veuen.

En el dilema etern que ens hem plantejat a les classes d’història de Catalunya sobre si els bandolers eren bons o simples malfactors, veurem que potser ambdues respostes serien correctes però que alhora cal caminar molts kilòmetres a les sabates d’un bandoler per conèixer quins motius i quines causes el porten a aquesta situació extrema de fugida i amagades constants.

Una novel·la que esdevé àgil, ràpida, curteta però plena de contingut i una prosa altament adictiva per als lectors.

Gràcies a Cossetània Edicions podem entendre millor aquest moviment del catalanisme en una època en que la nostra historia és revisada dia a dia i amb lupa per tal de veure on anirem a parar per tal de defendre els nostres ideals.

Un tractat que humanitza a aquests personatges dotant-los d’una psique molt treballada i desenvolupada que ens farà reflexionar sobre tot el que duen a les seves espatlles.

Us recomano que us enamoreu de la portada seductora i enigmàtica i que aneu a l’encontre del secret del bandoler... no us deixarà impassible, és emocionant, molt dinàmic i interessant.

Un cop més us pregunto: Qui és “El pera”?

Coneixeu-lo i no us en penedireu!