dimarts, 30 de juliol del 2013

Els amics de les arts



Per Mònica Fericle Albiol


Com es forma una banda de música? N’hi ha que guanyen un concurs (One Vision a The X Factory), els que s’inventa un productor musical (Maurice Starr i els New Kids on the Block) i els que piquen pedra des d’un principi.

Així és com va formar-se Els Amics de les Arts (EADLA). Quatre amics, estudiants universitaris, que compartien un pis al carrer Muntaner de Barcelona. Cantaven, a manera de hobby, quan altres amics hi anaven a sopar fins que van engrescar-los perquè enregistressin un disc. I així va ser. Van presentar una maqueta que va guanyar el concurs Sona 9 de l’any 2005. Així és com van començar ells.

A partir d’aquí, l’èxit no els va venir de cop. El llibre Els amics de les arts. Espècies per catalogar, publicat per Cossetània Edicions de la ma d’ Elisenda Soriguera, recull un munt d’anècdotes com els primers concerts que van fer sense cobrar (en molts d’ells hi perdien diners) o el que van realitzar a canvi d’un estofat de conill.

Però la perserverança acaba obtenint els seus resultats. Lluny d’arronsar-se, van continuar apostant per ells autofinançant-se, enregistrant les cançons a casa seva amb l’ajut d’un portàtil i penjant-les a l’eMule perquè el boca-orella (o més aviat l’orella-orella), els fes publicitat de forma gratuïta.

D’aquells inicis segueixen conservant les ganes de passar-ho bé per damunt de tot i una fe cega en les noves tecnologies (ells mateixos gestionen encara ara el bloc). I això que ara ja no són una banda amb pocs recursos o desconeguda sinó una de les més importants del panorama musical català.


Concert a l’Antiga fàbrica Damm durant les festes de La Mercè (25/09/10)


Lluny queden aquells concerts on hi assistien encara no 20 persones perquè ara omplen fins i tot abans de treure l’àlbum. El seu treball més recent “Espècies per Catalogar” tenia exhaurides les entrades de diversos concerts abans i tot d’haver llençat el senzill al mercat. Aquesta fita és a l’abast de molt pocs!

El llibre està farcit d’anècdotes i detalls íntims dels quatre “antics estudiants que compartien pis” (Eduard, Dani, Joan Enric i Ferran) que el fa de lectura obligada per tots aquells que són (som) fans incondicionals d’Els Amics de les Arts.

 

Concert de cloenda de la gira “Bed and Breakfast” (06/02/11) al Palau de la Música

 Us oferim un tastet ja que us hem possat les dents llargues.