dissabte, 26 d’octubre del 2019

La fugitiva

La darrera novel·la que he llegit m’ha tocat, ha arribat al meu cor i m’han remogut la consciència.

D’una manera magistral, plantejada des del present i amb els ulls posats en el passat i en la naturalesa humana coneixerem a la Mireia, la protagonista de La fugitiva.

És de les novel·les de les que no en surts indiferent i et fan reflexionar sobre el món, sobre com el perceps i com actues amb qui t’envolta. Que fàcil és jutjar des de la desconeixença!

La Mireia és una velleta que ja ha passat els noranta però de les que a primer cop d’ull no te’n apiadaries mai. És una harpia, és retorçada i difícil d’entrar al seu món però... ¿Perquè és així aquesta bona dona?

Viu a Sarrià i entre els seus hobbies està criticar i emprenyar a les noies que l’ajuden a la casa i a despotricar dels veïns. Es va casar amb un home amb possibles i amb un cert nivell amb el que va tenir un fill i una filla però tampoc s’hi tracta. 

L’únic raig d’esperança per desglaçar el cor d’aquesta dona a la tardor dels seus dies és la seva néta Sònia.

A través de xerrades veurem com va ser la vida d’aquesta nonagenària i potser entendrem com a vegades les bufetades de la vida ens marquen i sense saber-ho encara té ferides del passat que no han tancat bé.

És impressionant la sensibilitat que la seva autora, Blanca Busquets ens presenta a aquesta dona que acabarem estimant.

Només anant a l’arrel dels seus drames comprendrem el seu pensament d’avui en dia. 

Estarà a temps de canviar? Podrà la Sònia desencallar a l’àvia de la ràbia i la negativitat que transmet?

Només si llegiu aquesta joia que ens ofereix labutxaca ho descobrireu i us asseguro que sortireu de la lectura sense ganes de criticar a ningú sense haver-vos provat les seves sabates una bona estona.

A vegades es té tot i alhora no es té res. La buidor i la solitud han marcat la seva vida junt amb esdeveniments posteriors a la Guerra que no us desvetllaré.

És una novel·la àgil, vital, sensible, dolça, realista... ¿Quantes Mireies hi ha pel món? ¿Quantes Mireies hi ha al nostre entorn?

Llegiu-lo, rememoreu els seus dies, acompanyeu-la en el balanç de la seva vida i descobrireu grans secrets.

És una fugitiva però ha de recordar que no es pot fugir d’un mateix o del que un ha construït.

No la deixeu escapar!