diumenge, 23 de març del 2014

La calçotada




De nou, la biblioteca d’El Patufet i les tradicions catalanes ens dóna un cop d’atenció i ens fa fixar la mirada en una tradició ben catalana. Aquest cop de la mà d’en Patufet farem un gran àpat a La calçotada.

Un tractament amb rigor i caire festiu del perquè de les celebracions i una breu explicació del costumari català de la mà d’en Roger Roig i l’Hugo Prades.

Escrit en els seus rodolins característics, els autors ens regalen l’explicació de tal il·lustre i saborosa tradició. Com des de fa segles cultivem en les terres catalanes aquestes cebes dolces i les recollim entre el novembre i l’abril, la manera en que els cuinem a la brasa i la salsa per sucar.

Un àpat que el compartim amb família, amics i veïns tots abillats amb uns pitets gegants, si una cosa tenen de característica és la impossibilitat de menjar-los sense tacar-nos!

Acompanyats de xai, vi i una peça de fruita són la combinació ideal per compartir una tradició gastronòmica de la terra alhora que una oda a un producte autòcton adorat per catalans i viatgers curiosos.

Cossetània Edicions ens ofereix una bona llibreria sobre tradicions de la mà d’en Patufet, un català i icònic protagonista, ideal per gaudir-lo a casa o a l’àmbit escolar doncs no és un conte buit, és un conte que tracta la feina dels agricultors i la importància de la denominació d’origen dels productes alhora que el sentit d’unió al voltant de la taula.

Si voleu que els menuts celebrin les festes sabent el perquè i com d’aquestes heu de rendir-vos a aquesta col·lecció, de la que me’n declaro fan, a més de ser una historia d’amistat sobre el Patufet i la seva colla, les dades que donen són les justes i necessàries per tal de poder establir uns ciments sòlids sobre el costumari i la cultura festiva catalana.

Els nanos tenen la ment molt oberta i els agrada provar coses noves i més si poden tenir una bona excusa per empastifar-se. Deixem-los gaudir i que ens mostrin de nou la il·lusió que sovint els adults hem perdut.

Bona calçotada amics!