diumenge, 5 de març del 2017

A tres metres sobre el cel. Edició Original



I un cop més ens disposem a repassar l’extensa, fructífera i aclamada bibliografia d’en Federico Moccia que gràcies a labutxaca torna en un format més juvenil, econòmic i amb cent planes inèdites, però si preferiu el format més gran la trobareu a Columna.

Aquesta edició especial ens mostra com l’autor va lluitar per publicar la novel·la amb diners de la seva butxaca, com va circular en format fotocopia entre les mans més joves i com l’atzar el va portar al èxit des del no res.

Aquí trobareu les planes en les que cap editor va creure i en les que milers de joves van gaudir d’una historia que els va fer remoure el seu cor.

Suposo que si dic A tres metres sobre el cel de ben segur que penseu en el Mario Casas i la Maria Valverdre però us recomano que encara que hagueu vist la pel·lícula us rendiu a l’encant de les lletres d’en Moccia.

L’historia arrenca quan accidentalment la Babi i l’Step xoquen i els seus mons es transformen inevitablement a un ritme trepidant. Ella és una nena educada, de bona família i que sempre ha pensat en fer allò que els seus pares volen doncs no s’ha qüestionat mai el món ni qui és ella, en canvi, l’Step és un noi de passat conflictiu amb una família que no ajuda i té una certa mancança d’educació i estudis que amaga rere la cuirassa de noi super dur que crema la goma de la moto per pura diversió.

Com si fóssim Montescos i Capuletos els seus entorns notaran com aquest xoc de trens pot ser un canvi genial per ambdós o una manera d’acabar recollint els trossets d’un amor fugaç si la cosa no funciona.

En un inici són ells mateixos que no es volen enamorar del seu oposat però acaben bojos d’amor doncs es completen a la perfecció.

Pujades i baixades, gelós i por de ser menys tenyiran els primers passos d’aquesta historia però alhora ambdós tenen el desig de ser millors persones per tal de ser millors als ulls de l’altre.

Volen escapar d’un món que els té etiquetats d’una manera incorrecta, si ella desobeeix és dolenta i si ell no lluita contra els nois o va amb mil noies ja és un poca pena que ha perdut la seva essència. No poden seguir així, només ells saben qui són i no han de demostrar res a ningú.

No patiu que és una primera part i lògicament encara no pot acabar del tot bé, el dia de l’aniversari de la noia coincidirà amb una de les carreres de motos il·legals en les que corre ell i hi haurà un accident que farà que la Babi es replantegi tota la seva relació i encara que tingui el cor fet miques es separarà una mica d’ell.

Fins quan duraran separats? Apostem que poc!

Recordeu que es pot ser feliç... a tres metres sobre el cel! 



El caçador de bruixes



Si encara no heu caigut sota l’embruix de la prosa de David Martí ara podeu descobrir-la amb El caçador de bruixes que publica labutxaca. A nosaltres ens va embruixar amb títols com “Les bruixes d’Arnes”, “La metgessa de Barcelona”, “El guerrer adormit” i “Les dones sàvies de la muntanya”.

En aquesta nova novel·la ens trasllada a mitjans del segle XVI on ens retrobarem amb un personatge que vàrem odiar, dit finament, a “Les bruixes d’Arnes” encara que aquí ens el presenten des de petit, en Joan Malet és un nen que gaudeix veient com pengen al seu propi pare i que mostra una personalitat fosca, turmenta, cruel i complicada.

Aquest vailet es fa gran i suplanta la identitat d’un nouvingut al poble transformant-se en un Inquisidor a la seva pròpia forma, poble a poble anava cridat per les autoritats per trobar aquelles que degut a la seva màgia feien emmalaltir al bestia, empobrien les collites o propagaven malalties.

Emparat per la pròpia autoritat podia treure tota la seva mala sang i maldat que arriba a traspassar les planes posant la pell de gallina al lector.

Les seves aberracions son tan grans i exagerades que la pròpia Santa Inquisició que en un inici el feia servir com a arma es veurà obligada a condemnar-les.

I pensar que l’arrel d’aquest odi per la bruixeria fou l’amor cap una dona fa pensar en l’equilibri del bé i del mal, de com un sentiment pur s’arriba a transformar en la foscor absoluta condemnant desenes de dones innocents a la forca.

Una prosa addictiva que no us deixarà indiferents, és impossible deixar de llegir i encara que hi ha moments realment durs cal recordar la importància de la documentació i recerca per part de l’autor per oferir-nos la historia del primer caçador de bruixes de la nostra Terra.

Però cal recordar que els herois també hi són presents i mica en mica descobrireu que la maldat no podrà campar lliurement per les terres de l’Ebre, un marc geogràfic ben definit i detallat i que a més podreu gaudir en unes il·lustracions a l’interior de les tapes de la novel·la en la seva edicó gran d'Edicions 62.

Reconec que no coneixia aquests fets, ara estem molt acostumats a parlar de bruixes, vampirs, homes llop i tota mena de folklore, però sempre ho situem al nord d’Europa o a la ciutat fosca per antonomàsia de Nova Orleans, però poder situar a casa nostra un període tan fosc fa esgarrifar i que el protagonista sigui una persona que es creu ungida per Déu i actua com Satanàs és realment esborronador.