dijous, 19 de setembre del 2019

Notre-Dame de París


Per Àngela Sánchez Vicente

Avui de la mà de Proa us convidem a recuperar un altre dels grans clàssics de les lletres universals.

Desprès dels esdeveniments que han succeït en els darrers temps ve de gust recuperar i reflexionar sobre Notre-Dame de París.

Segurament quan vàreu veure les imatges de l’incendi que s’ha endut per davant bona part d’un gran emblema de París tots vàreu pensar en alguna cosa ja que les imatges no deixaven indiferents.

Potser molts vàreu pensar en el viatge en que la veu conèixer o d’altres en que ja no la podreu conèixer tal i com era o bé en algun record o anècdota... Bé, digueu-me innocent però la primera imatge que em va venir al cap va ser en Quasimodo.

Si, de petita la pel·lícula de la factoria Disney em va encantar i al cap d’uns anys vaig llegir l’obra d’en Victor Hugo i me’n vaig enamorar definitivament.

L’edifici tanca una historia de realitats dispars trobades que encisa a qui la descobreix.

La bellesa, alegria i les danses rentables de la jove i bella Esmeralda enfrontades al món obscur, fred i ombrívol des d’on en Quasimodo viu allunyat de les mirades cruels.

En Quasimodo no passa inadvertit per els habitants del París medieval i prefereix viure reclòs fins que descobreix que hi pot haver gent que vegi més enllà de la seva gepa o de la seva cara.

Una obra altament didàctica sobre la literatura en si i com enviar molts missatges reflexius a la societat d’una manera discreta, una obra rica en simbolismes i en historia rica en descripcions que ens ajuden a viatjar sense escala al París que va dibuixar l’autor en aquesta obra.

De ben segur que coneixeu la historia del campaner que s’alia amb les gàrgoles per passar les seves hores de solitud i les aventures de la jove Esmeralda però gràcies a la traducció d’en Rafael Folch i Capdevila la podeu redescobrir.

És dels clàssics que mai passen de moda i paradoxalment l’autor va retre tribut a un temple que ara més que mai necessitem que es mantingui en el nostre record.

Vegeu com en Quasimodo para els peus al ardiaca, descobriu els jocs de poder i desig que viuen dins els murs del temple i com la visió de les persones poden canviar i millorar.

Grans histories i debats ètics, socials i religiosos es donen la mà en aquesta obra tan complerta.

La deixareu escapar?

Vinga va, en Quasimodo us espera!