dilluns, 30 de novembre de 2015

MentidersPer Raúl Gotor


Una revolució.
Un accident.
Un secret.
Mentides sobre mentides.
Amor vertader.

Fanbooks ens porta Mentiders de la mà de la seva creadora E. Lockart, una de les principals autores per joves del moment que amb la seva última novel·la ha deixat molt alt el llistó. Reconeguda internacionalment, traduïda a més de 20 idiomes i encimbellada com a best-seller pel New York Times, se’ns presenta una història de família, de joves, on res del que sembla és real.

Candence Sinclair és la veu d’aquesta història, una jove que viu amb la seva mare després que els seus pares s’hagin separat i que ha estiuejat  tota la seva vida a la illa familiar, la illa dels Sinclair, un clan mogut pels llaços familiars, però també pels diners i l’aparença. 

Candence ens explicarà com passa aquests estius amb els Mentiders, un grup de la seva edat format pels seus cosins i un amic de la família: en Johnny, la Mirren i en Gat. Tot succeeix amb normalitat fins que durant l’estiu quan tenen 15 anys, un accident posa en perill tot allò en lo que Candence creu, viu i estima.

Què haurà passat per tal que els membres d’una família no parlin d’allò viscut? Els Sinclair, una família que pensa que tot allò que passa, s’oblida si no es parla del tema.

Principalment destacaria la manera d’explicar la història: els jocs de paraules, allò que no es diu del tot i la manera d’explicar-nos tot allò que passa mitjançant els propis contes que la Candence s’inventa i que en realitat són metàfores de la seva pròpia família. 

Personalment, no ha estat per mi un gran descobriment. Degut a les seves lloances pot ser m’esperava una història molt més rebuscada i plena de girs. Ens trobem davant d’una història bastant plana. Sí que manté el secret de què ha passat durant l’estiu dels quinze per tal que durant l’estiu dels disset la Candence encara no entengui res d’allò viscut. 

Una historia sense massa acció que millora absolutament un cop desentrellat el misteri a les últimes pàgines. Pot ser la meva afició a llibres i pel·lícules tipus thriller ha fet que ja estigui passat de rosca amb això dels misteris però m’esperava molt més. Crec que he arribat una dècada tard en aquesta lectura, i m’hauria haver agradat gaudir-la com un adolescent.

Recomanat a tots aquells que comencin en el món de la cultura psicològica, per iniciats al thriller i que descobreixen figures del gènere com Hitchcock per exemple i gent que gaudeixi amb allò que passarà i que mai es diu. Amants dels secrets familiars i del turment dels protagonistes d’històries secretes.

Només et queda una sortida: llegeix-lo i surt de dubtes... I si fos un Mentider? Tal i com ens aconsellen a la contraportada... si et pregunten pel final de Mentiders... menteix.