dimarts, 17 de juny del 2014

El do



Si ens preguntem qui és l’autor anomenat Mai Jia potser encara no ens hem sorprès ni hem valorat la gran figura que tenim a l’abast gràcies a Edicions 62.

Mai Jia és el pseudònim de Jiang Benhu, un gran escriptor de best sellers nascut a Fuyang. La seva primera novel·la anomenada El do publicada l’any 2002 ara veu la llum en català i la podem paladejar a mode de tast de la seva producció. 

En aquesta novel·la ens farem amics d’un nano entranyable, en Rong Jinzhen, un geni de les matemàtiques que ha vist com al seva infantesa i joventut inquieta vers el números ha donat resultat i esdevé un dels desxifradors de codis més importants del món. 

Aquest jove encarna tots els valors positius del treball: la constància, la tenacitat, la rigorositat, la disciplina, la curiositat... però li manquen algunes estratègies socials doncs no ha tingut massa sort ni amb la família genètica ni amb la família del cor que anem fent durant el nostre camí vital.

Poc a poc el seu caràcter es va modificant i l’ambició comença a recórrer les seves venes intentant superar als seus predecessors familiars. 

Contestant a la seva petició de reconeixement és demanat per la Universitat N i per la Unitat 701.

La unitat està enmig de les muntanyes, allunyada de tot i s’encarrega de desxifrar els codis més complexos de tot el continent. L’ombra de l’oficina i l’aïllament el convertiran en un ser poderós i que es creu omnipotent superant-se cada dia amb reptes més i més difícils.

Però que és realment difícil a la seva vida? Què el duu a voler destacar tant? És el seu amor pel món numèric o hi ha alguna cosa més? De què estan fets els genis?

En aquesta novel·la veurem un retrat social molt marcat, narrat amb duresa, sinceritat i un xic d’ironia sobre allò que ens marca, els objectius que tenim a la vida i qui o que ens motiva a aconseguir-los. 

Crec que és una cita que no es pot declinar doncs tenim la doble lectura sobre nosaltres mateixos i l’aventura ascendent del propi protagonista.

Us atreviu a conèixer-lo? I a l’autor? No us desvetlla curiositat descobrir la manera d’escriure de l’autor més prestigiós i amb més lectors de la Xina?

El que és difícil d’un llibre és que perduri i crec que aquest esdevindrà atractiu a través del temps, alhora ha aconseguit traspassar fronteres i no perdre ni una gota de sentit tot i que la societat xinesa i la mediterrània tenen punts de divergència. 

Us animeu a fer un viatge pre-vacances?