dimarts, 19 de desembre del 2017

La casa dels noms



Per Àngela Sánchez Vicente


Si us agrada la mitologia grega, la tragèdia grega, les lletres de Shakespeare però ho voleu tot passat pel sedàs de la modernitat heu de llegir La casa dels noms.

En aquesta gran obra literària que rendeix un gran homenatge als grans mites i a la literatura de fa un grapat de segles trobareu les millors lletres del mestre Colm Tóibín.

Violència, famílies enfrontades, sacrificis, guanyadors, perdedors, terra per conèixer i descobrir i un grapat de personatges incomparables faran d’aquesta lectura una autentica delícia.

Analitzant el passat i la manera que tenia l’home de narrar-se també ens serveix com a critica social i ens mostra la natura humana una mica radicalitzada.

Evocadors d’art i inspiradors de grans pensadors no podeu escapar de la historia que avui us presentem.

L’historia arrenca quan Argamèmnon ofereix a la seva filla Ifigènia en sacrifici però tot i aquest fet els Déus es revolten contra ell al·legant un sacrifici insuficient i alhora enverinant el caràcter de la seva esposa pel mateix motiu.

Anys més tard només li espera la soledat, la por, la mort i complots a tort i a dret.

Seran els seus fills Orestes i Electra els que emprendran nous camins. Ell, el jove de la casa s’encarregarà d’amagar-se en un perillós exili mentre ella s’instal·larà al palau amb els ulls ben oberts i les orelles ben parades.

Un vaivé de deïtats que han perdut el nom i el seu destí es donen cita en aquesta casa en que res és el que sembla i en el que revisarem la història d’una manera molt ben documentada i detallada.

Gràcies a l’excel·lent tasca de traducció d’en Ferran Ràfols Gesa podem fer-nos cinc cèntims de com va evolucionar la literatura sobre aquests mites des de les veus populars passat per la ploma de Shakespeare i ara per la tinta de Colm Tóibín.

Si sou amants de la història, estudiosos de la mitologia grega o simplement sentiu curiositat estem segurs que aquesta obra farà les vostres delícies.

Si no, és una gran opció per iniciar aquest any amb bones lletres i grans histories on les passions són portades als extrems i els bons són boníssims i els dolents no tenen límits.

Novament, Amsterdam encerta de ple amb un llibre que feia falta a les llibreries per recordar el passat d’una manera dinàmica, didàctica i fresca.

Encara teniu dubtes?

Vinga va! Us espera a les llibreries!