dimecres, 19 d’agost del 2020

Rutes literàries de Barcelona 3


L’Editorial Meteora ens presenta un recull de Rutes literàries de Barcelona  signada per Maria Nunes, una amant de les lletres que es viuen, es trepitgen i respires.

Aquest és el tercer volum de rutes, ja vàrem descobrir “Rutes literàries de Barcelona” amb Teresa Juvé, Narcís Oller, Josep M. de Sagarra i Montserrat Roig, a aquest primer passeig el va seguir “Rutes literàries per Barcelona 2” de la mà de Joan Salvat-Papasseit, Josep Pla, Mercè Rodoreda i Maria Aurèlia Capmany.

Avui, quan la ciutat sembla que resta mig adormida i només pels seus ciutadans, on el turisme ens cedeix els nostres carrers farem quatre rutes noves que ens convidaran a descobrir quatre grans novel·les.

Podrem triar passejar i viure records, èpoques passades i l’imaginari de grans autors o primer gaudir-ne amb les seves lectures i visualitzar com serà la nostra futura descoberta.

Així que entrem de ple en les Rutes literàries  de Barcelona 3 de la mà de Santiago Rusiñol i “L’auca del senyor Esteve”, un passeig pel barri de la Ribera, l’eix de la Rambla i l’Eixample. Tres zones que trobareu en els mapes al final del volum i com molt bé descobrireu el cor de Barcelona.

La segona passejada la farem amb Víctor Català, o millor dit amb Caterina Albert i la seva visió de la ciutat en “Un film”, tres rutes que ens portaran per de l’estació de França al Raval i a la Rambla, a l’Eixample i la zona que més he reconegut Gràcia i Sant Gervasi.

El nostre tercer escriptor que ens convida a descobrir la ciutat es Salvador Espriu amb la seva obra “Lavínia”, amb ell recorrerem l’Eixample, Gràcia (on va residir  abans de morir) i Ciutat Vella.

La nostra darrera guia és Marta Pessarronoda i una antologia dels seus poemes, aquí he fallat jo i he necessitat repassar la poesia que ja no la controlo tant amb la qual cosa he aprés més del que em pensava. Amb ella passejarem pel Guinardó, l’Eixample i Ciutat Vella.

Quatre grans plomes de la nostra llengua i cultura però que només queden ben definits i agrupats en aquest volum gràcies a la Maria Nunes i si mai teniu la oportunitat de fer alguna de les seves rutes literàries amb ella com a guia ja mai més veureu la nostra ciutat com abans.

Abans de finalitzar i recordar-vos que descobrireu moltes curiositats sobre la nostra ciutat, crec que cal destacar la tasca de Josep M. Farré, l’il·lustrador de l’obra.

La ciutat que ara dorm us espera en algun moment.