dimecres, 20 de novembre del 2019

Un any a la Cerdanya


Per Ángela Sánchez Vicente

Si sou amants de les bones lletres catalanes i de les obres que es desenvolupen a la nostra terra esdevenint aquesta una de les principals atraccions i protagonistes us heu de rendir a l’encant de la darrera obra d’en Rafael Vallbona.

Ja ens va encisar amb “La casa de la frontera” i de nou ens presenta una obra on els sentiments vers el territori i el valor d’una societat canviant que habita un determinat lloc esdevenen el punt central de la narració.

Aquest cop amb Un any a la Cerdanya ens presenta un recull de vivències, persones i records viscuts en tan insigne indret.

A través de capítols breus units amb un fil conductor molt emocional ens explica la crònica sentimental de la Cerdanya.

Els estius passats a la fira dels cavalls, la festa de l’estany, l’aplec de la Xicoia, la neu protectora i els colors de vall d’Eina juntament amb la visita de Gustavo Adolfo Béquer, l’arribada del tren, el retrat del llibreter Josep Viladesau i del radiofonista Josep Maria Teignier són els elements principals que marquen el curs d’aquesta narració pausada i contemplativa.

És una obra fruit de la observació i de la coneixença d’un lloc per tal d’explicar les seves múltiples facetes. 

Les sabates que l’han trepitjada, les paraules que s’han sentit pels seus carrers, els colors i les olors que evoquen els records d’infantesa i joventut.

És un llibre vital i alhora un xic melancòlic que convida a conèixer el petit país que s’articula a la Cerdanya.

Majestuosament documentat, ben narrat i dotat d’una gran sensibilitat vers la natura i l’ésser humà ens presenta un homenatge a una terra i als seus habitants.

Gràcies a Edicions 62 podeu gaudir d’aquesta obra que es llegeix en un tres i no res però que queda reposant latent a la ment durant molt de temps per la seva bellesa i pel seu missatge global.

Us asseguro que la seva lectura és com desgranar els secrets d’un enclau idíl·lic de Catalunya i que si no hi heu anat desitjareu fer-ho a la major brevetat.

Us ve de gust un viatget a la Cerdanya?

Vinga va! Us assegurem que aquesta obra us encantarà!