dissabte, 4 de maig del 2013

El jardín de bronce



Un thriller negre, amb una ambientació crua i tensa, on els personatges ens mostraran una cara molt amarga de la vida. Una vida on el nostre protagonista principal, en Fabián ens mostrarà que quan tot sembla perdut i la gent et comença a abandonar, s’ha d’aixecar el cap, enfrontar-se a la vida i no perdre mai l’esperança.

En Fabián ens guiarà pel tortuós viatge que emprendrà per trobar a la seva petita Moira, una nena de quatre anys que va sortir de casa amb la cangur i mai van tornar cap de les dues.

L’autor intenta reflexar el modus operandi de la policia, de tots els fils que estudiaran per trobar a la nena i com aquests es senten impotents mentre el cas es refreda.  La Lila, la mare de la Moira, és una dona inestable que no suporta la desaparició de la seva filla. Ni ella ni el seu marit troben respostes a preguntes com: Perquè? Qui?, Amb quines intencions? Per què ella? Entre moltes d’altres. Allò era una maledicció que mai havien sospitat que podria passar a persones com ells, la creu d’imaginar-se sense descans, sense parar, fins i tot en somnis, quina podria ser la sort de la seva filla.

Cada un d’ells enfronta la situació com pot, no puc dir-vos molt més, sinó quan el llegiu la trama no tindrà cap al·licient, però el que us puc assegurar que l’autor us captivarà amb la seva prosa acurada i la riquesa de les seves descripcions. Anireu fent salts entre el thriller més negre al thriller més psicològic.

El fet és que la vida d'un home pot canviar en un segon, i el malson pot durar anys, el xoc inicial dóna lloc a l'esperança, i aquesta, al seu torn, és reemplaçada per un silenci que desemboca en impotència quan el temps passa i les pistes no apareixen. No obstant això, en un Buenos Aires ple de policies ineptes i corruptes, la desesperació es converteix en el motor que manté a Fabián viu. Amb l'ajuda d'un extravagant detectiu privat, furgarà allà on semblava no haver res fins trobar un prim fil per estirar, un fil que potser el condueixi al cor del misteri.

El umbral del bosque



Un fosc secret. Un llinatge maleït. Un viatge que ens aproparà a ports misteriosos i a terres exòtiques.
Una novel·la ben construïda, una mica lenta pel meu gust i amb aspectes força previsibles per a la majoria de lectors, cosa que no afecta a una trama ben construïda ni a uns personatges força pintorescos. Te un inici molt prometedor, manté una dinàmica amb un tempo lent, cosa que ambienta molt bé la novel·la i acompanyada d’unes brillants descripcions mostren al lector un món llunya però real on les aparences enganyen i on els nostres protagonistes viuran l’aventura de la seva vida o potser de la seva mort. Una història marcada per sagnies, enganys i un amor prohibit, segellat per la mort.
La història està entrellaçada amb la vida del jove Pier, una joventut que el va marcar i vint anys després encara el persegueix en els seus malsons. Un nom, un rostre serà la seva salvació o la seva perdició, el seu destí s’anomena Abigail.
L’autor ens situa al segle XVII, quan el navegant venecià Pier Ugo Mameli és contractat per la misteriosa comtessa hongaresa Elizabeth Báthory per recuperar un bagul perdut en el desert de Gobi, a Mongòlia. Però no ho pot traslladar per terra: només podrà fer-ho per mar, la qual cosa l'obliga a idear un complicat itinerari per arribar al seu destí.
No obstant això, en un dels ports on atraca el seu vaixell, el capità Mameli permet embarcar a un grup de joves pertanyents a l'aristocràcia nòrdica i aparentment indefenses. Però aviat comencen a succeir-macabres i estranyes morts que terroritzen la tripulació i empenyen al capità a examinar el contingut del bagul. Dins descobreix un misteri que farà canviar el rumb de la seva travessia i la fidelitat al seu client.

S'encamina llavors a la recerca del llindar del bosc, un antic llibre ocult en les remotes i congelades terres d'Escandinàvia, que ha començat a la «nit de quatre-cents anys» i que maleeix al regne de Noruega, portant a la sobtada extinció dels seus reis. Un llibre que deixa també al descobert l'antic mite del drävulia.

El Affaire Blackstone




El propi títol de la trilogia que ens presenta la Raine Miller ja es prou suggerent de per si mateix, “L’Affaire Blackstone”, només us podré donar una breu pinzellada sobre la història, us puc dir que la primera part de la historia la trobareu sota el títol de “Desnuda” i allà coneixereu els nostres protagonistes.

Ella, la Brynne Bennet, és una estudiant americana que viu a Londres i l’art és la seva passió. Divideix la seva vida professional entre restaurar quadres i la feina de model. Traumatitzada pel seu passat ha fugit creuant l’oceà per començar de zero. Per descomptat no fa aquest pas ella sola, la seva millor amiga de tota la vida viu amb ella. Juntes formen un tàndem perfecte.

Ell, en Ethan Blackstone, és un home ric, sexy i molt protector. Te la seva pròpia empresa de seguretat i està preparant la seguretat dels Jocs Olímpics del 2012. El seu passat també és fosc, poc en sabem encara, només el podem situar a la Guerra de l’Irak. El seu pare és un personatge encantador i el seu cosí Ivan, en realitat Lord Rothvale, no manté gens la clàssica flema britànica de l’alta societat.

Amb aquesta breu pinzellada us puc presenta als protagonistes, us encarinyareu de seguida amb tots ells, són uns personatges forts i amb caràcter, molt marcats per passats durs i traumàtics, però amb una gran necessitat de tirar endavant i deixar el passat on li correspon, al passat.

Tots dos es troben de manera fortuïta en una exposició de fotografia en la que ella participa. Entre els dos sorgeix immediatament una atracció magnètica que els acosta de manera perillosa. Però com és que ell hi és? Aquí  entrarà en joc l’inici del descobriment dels secrets, del dolor i del possible camí a la sanació.

A la segona entrega de la historia sota el títol “Todo o nada”, descobrireu el passat dolorós de la Brynne i petits flashos del possible passat de l’Ethan, però haurem d’esperar a la última entrega “Sorprendida” per descobrir els racons menys cicatritzats de l’ànima de l’Ethan.

A cada entrega descobrireu personatges nous i donat el seu fil argumental intuireu cap a on van les diverses trames, una mica previsible però aporta aspectes nous dins d’un gènere que està acaparant les llistes de més venuts de tot el món. Només cal puntualitzar que l’agost de 2012 l’autora va decidir autopublicar a Internet “Desnuda” i un mes més tard es convertia en un best-seller a Amazon i a l’USA Today. Cap millor garantia que el boca a boca dels lectors.

La història és força dinàmica, manté força bé el tempo i combina a la perfecció el passat i el present. Aporta un punt lleuger i banal a aspectes quotidians i un gran pes dramàtic a les histories del passat dels protagonistes. A més afegeix la corrupció política, personatges que mouen els fils de la vida dels altres i els contraposa a personatges càlids que farien qualsevol cosa per aquells a qui estimen.


Una gran aposta sobre la confiança i la lleialtat. Quedarà tot en un Affaire?

Tú eres mi asesina


1es pàgines
“Tú eres mi asesina” és una novel·la molt introspectiva a la vida dels seus dos personatges principals. Per una banda trobem la China, un noia de bona família, barcelonina, amb aspiracions i somnis, amb una confrontació total amb els seus propis sentiments, mai esta contenta ni prou satisfeta, per no mencionar que les seves relacions sentimentals semblen avocades a l’absolut fracàs. D’altra banda tenim  en Lucio, un noi mexicà que ha tingut una infantessa molt dura sota el domini del seu pare i que sent un profund respecte per la seva mare i la seva germana, però ell no té sort a la vida i acaba delinquint.
De la ma d’Eugenia Tusquets el lector fa un viatge a través d'un territori inusitat en què es barregen l'art, la memòria i les emocions. Mitjançant una profunda introspecció en la psique dels personatges, l'autora aconsegueix despullar per mostrar la seva veritable història.
L’argument es centra en com aquests dos personatges als que el lector coneixerà molt bé pàgina a pàgina toparan a Mèxic d’una manera brusca i abrupta.

Culpable



1es pàgines

Tot comença amb un nen petit, trobat mort a Barnard Park. La policia ja té un sospitós i és per això que truquen a en Daniel, un advocat que exerceix a Londres, ell ha dedicat anys a defensar causes perdudes, sense implicar-se i sense permetre que li afectessin un cop acabades. Però tot canvia quan coneix a Sebastian Croll, un nen d'onze anys acusat d'assassinar a un altre nen, Ben Stokes, de vuit.

Una historia que de per si ja dona una mica d’angúnia quan pensem que un nen pot haver matat un d’altre. Una historia d’advocats, judicis públics i morals, on s’aniran solapant la vida d’en Sebastian i la del Daniel. Aquest últim va tenir una infància difícil i molt dura, la Minnie, la dona que el va adoptar i el va salvar amb el seu afecte, fins que el va fer tant de mal que Daniel la va apartar de la seva vida.

Però quin va ser el crim de Minnie perquè Daniel la evités durant quinze anys? Perdrà Daniel tot el que ha aconseguit per aquesta obsessió que el turmenta i que li fa dubtar de la culpabilitat o innocència de Sebastian? Pot el context social marcar la personalitat?, haureu de trobar les respostes entre les seves al·legacions.

31 noches


1es pàgines
El nostre protagonista és periodista i el coneixereu sota aquest sobrenom, un personatge que pretén escriure un article centrat en la vida més fosca i turbulenta de les nits a Madrid, un article que explicarà en primera persona la historia d’un infiltrat. A ell l’acompanyen personatges perillosos com en Velasco, un policia corrupte, l’Alek, un goril·la de discoteca polac amb relacions mafioses i una dona, la Vicky. Uns personatges que fiquen al lector en una trama dura on la mort pot ser millor que la venjança, on no existeix la pietat, on la lleialtat es manté per por i coacció. Descobrirem els secrets del narcotràfic, de les apostes, de la prostitució, dels conductors “kamikazes” i el poder dels cartels de la droga.

 Existeix el crim perfecte? Sembla ser que si, depèn del punt de vista del personatge. 
Tot comença amb aquestes paraules “A la casa del colombià van trobar dues pistoles, una escopeta retallada, una destral de carnisser, una serra, una mica de cocaïna, tres telèfons mòbils gairebé prehistòrics i 19.000 euros en set feixos de bitllets arrugats, amagats després d'un caixetí de la llum. Però el que més va inquietar Velasco, l'única cosa que li va alterar el pols, va ser una habitació sense finestres, amb totes les parets, el sostre i el terra folrats de plàstic, com el que es fa servir per protegir els mobles quan es va a pintar . No hi havia cap brotxa a la casa. L'habitació estava neta i completament buida, excepte per un cub. El cub era ple d'àcid sulfúric”.
“31 nits” és un mes d'agost que comença i acaba en aquest cub, que està esperant un cadàver per dissoldre. És una història corrosiva, submergida en els budells d'una discoteca, la sala Premium, on el periodista es veu arrossegat en una trama de narcos, matons de discoteca i deutes pendents en la nit de Madrid.
Si això no us esgarrifa i us convida a descobrir el rerefons de la novel·la, es que el gènere negre no és el vostre fort.