dissabte, 25 de maig del 2013

Reír al viento




Abans d’entrar en farina volem agrair a l’Editorial Suma de Letras i a l’autora Sandra Barneda la dedicatòria que ens regala en la seva primera novel·la, i esperem que no pas l’última, “Reír al viento”.

Podríem resumir l’experiència vital que aporta la novel·la en les seves tres preguntes que ens planteja a la contraportada: Alguna vegada has pensat en posar terra de per mig? Perdre’t en un lloc llunya i veure la teva pròpia vida des de la distància? T’atreviries?
A la primera pregunta crec que no, a la segona un segur que si, però a la tercera i més real, la veritat no ho se, i crec que cada lector descobrirà les seves pròpies respostes a mesura que la novel·la avança amb pas ferm i decidit.

Una novel·la que crea un clima perfecte entre l’intimisme que aporten cada un dels personatges amb els seus caràcters definits i la relació que aquests van establint entre ells i amb l’ambient i una vessant negra que va fent filigranes entre les seves 614 pàgines. No us espanteu, enganxa al lector de tal manera que us semblaran moltes menys i seguireu amb ganes de més.

En una dona recau el pes de l’obra, una dona abnegada a ajudar a tots aquells que l’envolten i que atrau els sentiments del lector a flor de pell, una persona prou forta per enfrontar-se al món, però que no sap ajudar-se a si mateixa. L’Álex arribarà a ser una molt bona amiga de tots vosaltres. Un detonant de les vostres pors, dels vostres amors i de les vostres necessitats.
Rica en descripcions que transporten als lectors a l’illa de Bali, un racó allunyat del món on l’Alex es demostrarà a si mateixa la seva valia i descobrirà un món nou quan s’aturi a contemplar el seu voltant i reflexioni sobre qüestions que han dominat la seva vida fins al moment.

L’autora no perd punt i aprofita per mostrar-nos les injustícies que regnen a traves d’una senzilla paraula que és colpidora, els prejudicis, són tants i tan diversos que afecten a tothom d’una manera o una d’altre.

Suposo que deveu voler saber una mica més sobre l’Álex, doncs bé, és una escriptora de llibres d’autoajuda que necessita auto ajudar-se, trenca amb la seva vida i viatja a Bali, en el seu camí coneixerà a una mestra espiritual, a dos germanes molt diferents i a una enigmàtica pintora de Deesses. El to negre apareix quan es topa amb un assassinat.

Us oferim les primeres pàgines on quedareu atrapats sense remei.

La nit dels ignorants 2.0



Bona nit, ignorants. Des del 1987, a les nits de Catalunya Ràdio es viu un fenomen comunicatiu màgic: els oients mateixos fan un programa: La nit dels ignorants. Un espai de comunicació i companyia que des de fa unes temporades ha encetat la seva versió més internauta: La nit dels ignorants 2.0. El programa parteix de la idea que tots som ignorants, que sempre ens fem preguntes, que sempre busquem respostes i que mai no volem estar sols. I amb aquestes mateixes idees neix aquest llibre La nit dels ignorants 2.0 Les 200 preguntes i respostes més singulars, que és també un homenatge a tots els oients d’aquests anys.

En Ferran Grau, autor del llibre sap combinar grans premisses o explicacions generals sobre la persona curiosa, el perfil del curiós, les preguntes mai contestables, les preguntes recurrents, les preguntes amb més d’una resposta amb les 200 preguntes i respostes triades per les seves particularitats.

En aquest llibre adreçable a tots els públics podem aprendre coses com: d’on prové l’expressió venir de “la quinta forca”, l’origen de l’expressió “per quins set sous” o vivències i tradicions populars que donen nom  al carrer de les tres dones i al carrer dels tres llits del barri gracienc.

Preguntes i respostes àgils de llegir i que, vulguis que no, al ser curioses, molts de nosaltres ens les hem fet en un moment o un altre. Les respostes proposades pels mateixos oients demostra que en aquest llibre i al corresponent programa de ràdio abunden les persones curioses i ignorants en el perfil socràtic en que “només sé que no sé res” i motiven la seva investigació per aprendre dia a dia coses noves per enriquir la seva quotidianitat.

Personalment i com a ignorant, m’ha impactat saber que els drets dels Beatles són propietat de Michael Jackson i els seus hereus, en quin idioma pensen els sords i l’origen dels idiomes fets servir per Tolkien a El Senyor dels Anells.

Coneixements populars es barregen amb coneixements físics i mèdics caracteritzats per un to desenfadat i planer, una lectura que és un  goig de tenir a l’abast i fullejar-lo poc  a poc, amb set i gana de coneixements.

Com a gran ignorant, desconeixia l’èxit d’aquest programa i puc dir que un cop el sens un dia ja vas llest… no pots deixar de sentir-lo i la motxilla de coneixements se’t va carregant.

El mateix director del programa, en Xavier Solà anuncia “El programa és de la gent. La mateixa gent que nit rere nit s’aplega al voltant d’una ràdio amb un objectiu: el goig d’aprendre i saber al servei del coneixement i la companyia.”

Un dels llibres de no ficció més recomanable del moment. Si en teniu l’oportunitat no us el perdeu.  Gaudiu de la lectura ignorants. Us oferim un tastet.