dimarts, 12 de juny del 2018

L'ordre del dia


Per Àngela Sánchez Vicente


Avui us presentem una historia basa en fets reals i un xic ficcionada que farà la delícia dels amants de la historia narrada des de dins i amb un fort crit a la reflexió de la funció política.

A L’ordre del dia ens emmarquem en les reunions prèvies a la creació de l’Alemanya nazi en que s’estableixen els fonaments de tan nefast regim totalitari.

Qui creieu que n’eren els protagonistes? Polítics? El propi Hitler? Grans mandataris?

I si us convidem a la reunió i trobeu que els que conformen la taula són grans empresaris i poderosos... Doncs si, en aquesta obra narrada des del cor de la fundació ens trobem com els interessos mercantils i monetaris dels protagonistes són els que manen per sobre dels propis ideals del règim.

És una obra breu plagada de petits detalls que ens demostren com pels interessos d’uns pocs i les relacions d’interès poden conduir el rumb d’un país, d’un continent i fins i tot del món sencer.

L’escriptor francès Éric Vuillard ens submergeix amb una prosa àgil i directa en el món tèrbol de les decisions polítiques i els interessos que aquesta genera en els humans sense masses escrúpols.

Realment és una convidada per reflexionar sobre aquell període històric i traslladar-ho també a tots els moments conflictius de la historia mundial.

Que va passar just abans de l’annexió d’Àustria?

Una reunió entre els principals industrials alemanys n’és la resposta.

Aparicions dels propietaris de l’Opel, Krupp, Siemens o Bayer donen al relat dimensió veraç sobre uns diàlegs interessats.

Gràcies a la tasca de traducció d’en Jordi Martín Lloret juntament amb l’aposta d’Edicions 62 per aquest autor tenim entre mans una obra emmarcada en la realitat amb breus dosis d’anàlisi.

És com una sacsejada a la veritat mereixedora del Premi Goncourt.

Voleu ser un dels testimonis de tan enigmàtiques reunions? Voleu saber quin paper va tenir Hitler en aquestes?

Deixeu que l’autor des de la seva abasta documentació us ho expliqui de la millor manera.

És un viatge en el temps i l’espai en que desgranareu que passava portes endins d’un dels grans successos de la historia moderna.