divendres, 17 d’abril del 2020

Escrits policíacs, de «la cua de palla» a «crims.cat»


Avui començaré amb una reflexió molt personal: “Que poc sé d’allò que m’agrada”.

He arribat a aquesta conclusió després de gaudir del número 50 de la col·lecció negra de Crims.cat, una editorial en català que ens presenta grans títols i grans plomes, una feina molt ben feta i que els lectors fidels agraïm profundament.

Escrits policíacs, de «la cua de palla» a «crims.cat» és un recull d’articles de novel·la negra i policíaca en llengua catalana. Entre ells, alguns referits a les col·leccions més importants del país, d’altres a grans autors i tendències i també a les diferents  geografies que la conformen. Amb aquest nou llibre, Àlex Martín Escribà completa les seves investigacions anteriors i obre noves perspectives per a un millor coneixement del gènere i de les obres que es publiquen en aquesta col·lecció, que tot just compleix l’efemèride dels 50 títols. 

Amb aquestes paraules se'ns presenta aquesta obra que tot i ser petita i quedar recollida en menys de 200 planes obre un ventall impressionant als lectors de nous títols i autors que podrem gaudir sense sortir de casa.

Aquesta obra comença amb una introducció que ens portarà del naixement de crims.cat amb les seves arrels a “La cua de palla” fins a la seva evolució a dies d’avui. Un arbre genealògic d’autors i obres que el lector anirà descobrint en els onze capítols en que es divideix aquest volum i amb una bibliografia que paga la pena.

Abans d’entrar en els seus capítols voldria parlar del rigor, la senzillesa, la dedicació i el brillant resultat que transmet la prosa de l’autor, una obra que podria arribar a ser considerar didàctica però que a mi, personalment, m’ha donat la sensació d’estar escoltant a un amic parlant sobre la seva gran passió. 

Primer farem un camí on ens presentarà personatges claus de la literatura negra com Rafael Tasis, Manuel de Pedrolo, Jaume Fuster, Andreu Martín i Ferran Torrent. Cada un d’ells aporta una visió i una manera diferent de fer a la literatura més negra.

Continuarem pels ambients on moltes d’elles es centren com Barcelona, la Comunitat Valenciana, Mallorca i els espais rurals. Acabant amb un capítol dedicat a la critica social i als espais d’interacció que ambienten algunes trames.

Una obra que convida a llegir i gaudir de cada un des 50 títols que formen fins al dia d’avui d’aquesta magnifica col·lecció i no patiu, entre les seves planes trobareu un mini catàleg de les obres publicades.

Crec que els he llegit gairebé tots i en trobareu les ressenyes al nostre blog. Gràcies Cims.cat per donar qualitat a la novel·la negra que tant ens estimem.