dimarts, 13 de novembre del 2018

Nosaltres, les dones


Per Àngela Sánchez Vicente

Poques presentacions necessita la gran dama de les lletres catalanes contemporànies Maria Mercè Roca però tot i així us en farem cinc cèntims.

Poques plomes d’autores catalanes han tingut tant ressò, èxit de crítica i seguiment de públic com les de l’autora de la que avui parlem.

El seu prestigi no és atzarós doncs és una gran escriptura i lletraferida que ofereix en cada obra el millor de si mateixa. Obres com “Sort que hi ha l’horitzó”, “El present que m’acull”, “Cames de seda”, “Delictes d’amor” i “Mil revolts” demostren la seva qualitat i el segell únic dels seus textos. 

La guanyadora del premi Victor Català 1985, el premi Josep Plà 1986, el premi Sant Jordi 1992, el premi Ramón Llull 2000 i el premi Barcanova de Literatura Infantil i Juvenil torna set anys desprès amb una obra incomparable.

A Nosaltres, les dones trobareu un recull de relats sobre el sexe femení des de l’adolescència fins a la vellesa per tal de dibuixar la figura de la dona a totes les etapes de la seva vida.

La dona que presenta la Maria Mercè Roca és una dona universal en la que hi podem veure reflectides a la nostre mare, a l’àvia, a la nostra germana o a nosaltres mateixes.

Defugint dels clixés del feminisme extrem ens narra com una dona pensa, actua, pateix, interacciona amb el món i reflexiona sobre com ens valorem.

Les dones som complexes, som sacs de sentiments i circumstàncies que marquen la nostra trajectòria vital.

De la mà de Rosa dels vents podeu anar a l’encontre amb aquests dones que us emocionaran i que des de la seva diversitat us esbossaran els fonaments d’elles mateixes.

Àcid, sensible, emotiu... aquesta obra és un còctel amb els ingredients adequats en la justa mesura.

Una cosa tenen en comú: les ganes de lluitar, el coratge i la tenacitat. Però no penseu que les lletres de l’autora són sempre en positiu, ella s’atreveix a treure també la nostra cara oculta.

És una oda a la dona sense ser un bàlsam, és una gran obra amb un fil conductor molt clar que ens ajuda a intercalar les diverses dones que el protagonitzen alhora que ens convida a reflexionar sobre la vida, les dones que ens envolten i la societat actual.

No crec que aquest llibre hagués estat igual en veu masculina, ella és la dona i la escriptora adequada.

Us perdreu la oportunitat de conèixer-les?

Vinga va, us esperen a les llibreries!