dilluns, 18 d’agost del 2014

Josep Pla investiga un crim al Delta de l'Ebre



Per Àngela Sánchez Vicente


Aquest mes fa cinc anys de la mort del gran Baltasar Porcel i Edicions 62 ens presenta un relat en que a partir de suposats documents de Josep Pla es narra la investigació d’un crim comés la nit de la mort del general Franco, el 20 de novembre de 1975.

Sota el títol de Josep Pla investiga un crim al Delta de l’Ebre podem veure com dos grans autors es donen la mà per tal de construir una història sense precedent que captiva per la essència documental d’en Pla i la ploma màgica, subtil i deliciosa d’en Baltasar Porcel.

A les terres de l’Ebre ens mostren com una reunió familiar i amb amics pot ser un clima molt festiu o que també pot tenir conseqüències fatals. 

Mentre celebren el compromís matrimonial del fill d’un dels empresaris més prestigiosos i importants de la zona, alguns protagonistes gestionen l’agonia de la fi incipient del règim mentre alguns altres només es centren en la festa i en allò que succeirà. 

Els personatges tenen una psique molt enrevessada i les seves personalitats xocants seran un caldo de cultiu ideal per tal de tenir un plantell de sospitosos cada cop més gran i embarbussat. 

¿Es va donar de veritat aquest crim? Algú el va resoldre? D’on surten les notes d’en Josep Pla? Com varen arribar a mans de Baltasar Porcel? 

Siguin quines siguin les respostes a les múltiples preguntes el que podem assegurar és que el fruit d’aquestes dóna lloc a un relat fabulós, concentrat, meticulós i acurat que fa les delícies dels seguidors aferrims de Baltasar Porcel alhora que ofereix un ambient extraordinari per conèixer les lletres de l’autor i encoratja a tirar la vista enrere per recuperar les seves grans obres alabades per públic, crítica i companys de professió.

Un llibre no llegit esdevé novetat i a partir d’aquesta novel·la podeu endinsar-vos a un món meravellós on títols com “Cavalls cap a la fosca”, “Les primaveres i les tardors”, “Ulisses a alta mar”, “El cor del senglar”, “L’emperador o l’ull del vent”, “Olympia a mitjanit” o “Cada castell i totes les ombres” seran els millors paisatges que podreu gaudir durant el que queda de vacances o durant la dura tornada a la feina.

Què, us animeu a saber qui és l’assassí del delta de l’Ebre?