dimarts, 14 de març del 2017

Animals de paper




Fa uns dies Cossetània Edicions ens va fer arribar un exemplar d’ Animals de Paper, un exemplar precintat del qual només podíem saber el que la intuïció ens deia i el que llegíem a la contraportada : 


“Vols aprendre a fer animals sorprenents plegant papers? Amb aquest llibre aprendràs a fer 14 animals diferents amb una descripció pas a pas i diversos nivells de dificultat perquè et converteixis en un expert en l’art de plegar.
Quan hagis fet tots els animals plega el paper per fer el vaixell gegant que trobaràs al final del llibre i posa-hi tots els animals a dins.
A punt per navegar?”

Doncs bé, ja us adverteixo que sóc molt sapastre i les manualitats i en aquest cas l’Origami que se’ns presenta com a activitat lúdica i alhora de relaxació em feia més por que una pedregada.

Aquest exemplar té un format excepcional, podreu aconseguir crear catorze models i un vaixell per ficar-los tots a dins. Cada un d’ells ve amb les seves explicacions acompanyades de gràfics senzills i entenedors i una il·lustració del resultat.

Al final del llibre hi ha els models amb les fulls marcats per practicar i a més fulls de diversos colors i estampats per poder-ne fer més. Estan ordenats per dificultat, des de la més baixa amb tres plecs i gran resultat a la més complicada que se m’ha resistit una mica.

M’agradaria proposar aquest exemplar com a joc col·lectiu familiar, on els adults i els menuts poden crear el seu propi món d’animals de paper i si estiren una mica més del fil de la imaginació poden crear una historia per a cada un d’ells.

Us asseguro que si jo he pogut vosaltres encara més! He gaudit de crear i aprendre, de prendre paciència i superar el que per a mi era un repte, una activitat de motricitat fina que allibera tensions.

Si voleu gaudir més de l’experiència us recomano una mica de fil musical relaxant, música clàssica per compassar la ment, les mans i l’ànima.

Us deixo les seves primeres planes i així podeu descobrir les vostres habilitats amb l’Origami, plegar i tornar a plegar un paper per descobrir-ne l’animaló que s’amaga dins.




Les marques de la mort



Les marques de la mort és el primer títol de la nova bilogía signada per Veronica Roth, autora de l’aclamada saga “Divergent” i que de nou en la seva línia de bones lectures per a un públic juvenil però espavilat ens ofereix Fanbooks.

Anem a pams que no em vull deixar res, primer de tot hem de tenir en compte que estem davant d’una primera part, cosa que implica grans descripcions del món fictici que ens presenta, dels seus protagonistes i personatges secundaris i el principi d’una trama que acabarà per desenvolupar a la segona part.

Els nostres protagonistes són per començar dos antagonistes, cada un d’ells representa el que l’altre rebutja, la Cyra és la germana d’un brutal tirà que governa el poble de Shotet. Malgrat que no aprova els mètodes del seu germà, acaba donant suport al seu poder i l’Akos, que procedeix de la pacífica nació de Thuvhe, és capturat juntament amb el seu germà pels soldats de Shotet i entregat a la custòdia de la Cyra.

La narració combina les dues veus dels protagonistes, l’Akos en tercera persona ens explica la seva vida i la del seu poble i la Cyra ho fa en primera persona donant més força al seu do i als seus sentiments.

Aquests dos personatges molt distants hauran de prendre una decisió que canviarà el decurs de la historia, deixar-se dominar per la violència i l’odi entre els seus pobles i destruir-se mútuament en el procés o buscar una alternativa, col·laborant conjuntament canviant l'equilibri de la galàxia i ajudant-se a sobreviure.

A la portada de la novel·la podreu llegir “No hi ha honor en la supervivència” però no hi estic d’acord, tot dependrà de com es facin les coses i la seva intencionalitat.

Tot i que els personatges estan ben construïts els he trobat una mica freds, els falta una espurna, un quelcom que no sé explicar però que alhora els diferencia força dels seus protagonistes anteriors.

No tot és el que sembla, girs argumentals inesperats, traïció, assassinats, por, poder, venjança, amistat, amor, confiança i molta esperança fan d’aquesta historia un revulsiu per a grans lectors juvenils i no tan juvenils aficionats a la ciència ficció.

Crec que l’autora ha fet un gran esforç per allunyar-se del seu èxit, de la seva estela i crear un món nou on el destí de cada personatge s’anirà entrellaçant amb el dels altres.

L’estructura de la novel·la és molt atractiva, la seva il·lustració al principi ens mostra la galàxia que visitarem i cada capítol ve introduït per una plana escrita com en una nebulosa amb el número del capítol.

Una presentació impecable per una primera part potent, aquí us deixo el seu booktrailer, un cop descobriu el nou món no podreu deixar de llegir.