diumenge, 4 de març del 2018

No em toquis



La visita del nostre vell amic Andrea Camilleri ens omple de joia i misteris.

Crec que la novel·la detectivesca va tenir el seu gran despertar amb l’Agatha Christie i els seus fills literaris com en Poirot, Miss Marple o el matrimoni Tuppence però a l’actualitat crec que el podi se’l disputen el gran mestre Andrea Camilleri amb la també aclamadíssima Donna Leon i els seus respectius fills literaris.

És el que enamora d’aquests autors que ens regalen obres i més obres de misteri amb un protagonista que ja esperem tornar a retrobar on la seva personalitat cada cop creix més i té més rellevància.

Però un bon protagonista només et garanteix una part de l’obra i la resta ha de ser el teló de fons tan viscut com la seva Sicília i com no, la trama.

A No em toquis ens trobem amb la desaparició d’una dona un tant particular, és extremadament bella, encisadora i enamoradissa i tot i que està casada amb un escriptor prestigiós més gran que ella no fuig als encants d’altres homes que cauen rendits als seus peus. 

Podríem dir que és una jove que es deixa estimar però de tant en tant no vol saber res de ningú i menys dels homes.

Era feliç? És viva o morta? Qui li ha pogut jugar una mala passada? Quins en poden ser els motius?

Mai la felicitat que s’exposa ha de ser real.

Aquest cas portarà de corcoll al comissari Maurizi, no sempre tota la feina cau en el comissari Montalbano.

Vici, dubtes i la ment retorçada i malèvola jugaran un pols en el temps amb els comissaris que faran mans i mànigues per desvetllar totes les incògnites.

Gràcies a la traducció d’en Pau Vidal podem desgranar una obra molt intrigant i complerta que ens mostrarà com el mestre del gènere es supera obra rere obra.

labutxaca ens regala aquesta nova entrega però per aquells que li agafeu afició, podeu trobar títols com  El somriure de l’Angélica, El joc de pistes, Joc de miralls, Un dissabte amb els amics, Una escletxa de llum, La forma de l'aigua, El lladre de pastissets, El gos de terracota, La veu del violí, L'excursió a Tíndari, L'olor de la nit, Un gir decisiu, La paciència de l'aranya, La lluna de paper, Foguerada d'agost, Les ales de l'esfinx, La pista de sorra, El camp del terrissaire, L'edat del dubte i La dansa de la gavina.

Cada un d’ells amb la seva pròpia màgia i el seu misteri però amb la qualitat que destil·la la ploma de tan aclamat i productiu autor.