dilluns, 30 d’octubre del 2017

El Bushido. El camí del Samurai



Avui s’uneixen a les meves mans dues de les meves passions, per un costat el darrer títol de la col·lecció El Far d’Angle Editorial i per un altre la cultura japonesa.

El Bushido. El camí del Samurai, és tot un clàssic sobre la cultura del Japó, el seu autor Inazo Nitobe el va publicar al 1905 per donar resposta a Occident sobre la seva cultura i la mitificació del samurai, un home il·lustrat i educat d’una manera moderna per l’època i tot i pertànyer a una llarga saga familiar de samurais.

En aquest volum traduït i presentat per Ricard Vela se’ns presenta el Bushido amb exemples de cada punt contrastant amb la cultura Occidental.

El Bushido vol dir literalment militar-cavaller-camí, una filosofia de vida i d’ètica que no s’ensenyava i que es transmetia de manera oral, una manera d’enfocar la vida, un codi de cavallers, un esser propi que va creixent amb cada generació i s’adapta al temps, amb una època de creació que coincideix amb el feudalisme i que avui en dia sembla extint però que si ens fixem en la població japonesa en general, tots ells tenen com a foc en el seu cor unes arrels de servei basades en el Bushido, un exemple s’estén a la seva cultura literària, cinematogràfica i fins i tot lúdica com en el manga o l’anime.

M’ha cridat molt l’atenció el fet que el Bushido no persegueix el coneixement com a finalitat, sinó com a eina o mitjà per aconseguir la saviesa.

En aquest volum se’ns introdueixen els orígens del Bushido en si mateix i s’apunten aspectes com la rectitud i la justícia, el coratge, la benevolència, la cortesia, l’honestedat, l’honor, la lleialtat, l’autocontrol, el suïcidi i el desgreuge, l’espasa com l’ànima del samurai, la formació i la condició de la dona i reflexions sobre el seu futur que ben bé podria ser el nostre present.

Aquest volum recull paraules no tan sols de l’autor, sinó de grans pensadors com Virgili i reflexions que podríem aplicar a les bones maneres i a l’educació.

Un petit pot de saviesa en el que s’amaga la gran ànima del propi Japó, una ànima formada per la seva dama, la flor del cirerer (sakura) i del seu cavaller, el samurai.

Un recull de preceptes basats en la història, la filosofia i la literatura europees, mostrant les semblances més que les diferencies, una cultura molt rica que després de segles d’ostracisme s’ha obert al món mostrant el seu poder innovador i mantenint les seves costums pròpies.

Aquí us en deixo les seves primeres planes, amb el pròleg de Ricard Vela que no podeu deixar de llegir i gaudir.