dimarts, 17 de maig del 2022

El cuiner de l'Alcyon

Per Àngela Sánchez Vicente

De nou ens trobem amb el que van essent les darreres paraules escrites que l’Andrea Camilleri ens deixa com a llegat bibliogràfic a tots els seus lectors i amants dels seus personatges capitanejats per el gran Comissari Montalbano.

Un protagonista rodó que amb el temps es desvetlla que la seva personalitat encisadora, nostàlgica de la Sicília mafiosa i amant de la feina ben feta i alhora dels plaers de la vida representa, a grans trets, la personalitat de l’autor.

A la obra El cuiner de l’Alcyon que podem llegir gràcies a la tasca de traducció d’en Pau Vidal ens traslladem a una obra colossal dins del món que va crear a Vigata.

Un enclau encisador, un protagonista brillant acompanyat per contrapunts humorístics àcids i tendres com en Catarella, en Mimi i en Fazio fan que les trames prenguin una dimensió enigmàtica però que també deixa veure el costumbrisme del dia a dia de la bella Itàlia.

En aquesta obra l’acció es veu envaïda per l’aigua i el misteri succeeix a les aigües del port de Vigata on una goleta batejada com Alcyon és el lloc perfecte per fer malifetes i posarà al Comissari al límit de la seva paciència.

Com si no en tingués prou amb la amenaça de la dissolució de la comissaria que els té a tots desmotivats i amb el succés previ del suïcidi d’un treballador de la fàbrica de barques poc després que el despatxessin el fan intolerant a les punyetes amb les que el volen embolicar.

Ell vol saber la veritat i, tot i que estan en aigües internacionals, cap cos de policia extern es ficarà amb el seu domini ni amb la seva gent.

Mentre va descobrint qui és qui i tot el que hi ha al darrera de l’Alcyon també deixarà molt clar a tots qui és ell i que no admet jocs.

Una novel·la on el misteri està més present que mai i d’una manera ben enrevessada que fa que esdevingui una obra altament addictiva.

És una obra ideal per descobrir al autor que perdurarà al món de les lletres per sempre com un dels mestres del misteri.

La seva amplia bibliografia i el seu segell de qualitat l’avalen.

Per tots els que us hi hagueu enganxat, Edicions 62 ens regala aquesta nova entrega i us recordem que podeu trobar títols com  El somriure de l’Angélica, El joc de pistes, Joc de miralls, Un dissabte amb els amics, Una escletxa de llum, La forma de l'aigua, El lladre de pastissets, El gos de terracota, La veu del violí, L'excursió a Tíndari, L'olor de la nit, Un gir decisiu, La paciència de l'aranya, La lluna de paper, Foguerada d'agost, Les ales de l'esfinx, La pista de sorra, El camp del terrissaire, L'edat del dubte , La dansa de la gavina, El mètode Catalanotti, La xarxa de protecció o L’altre cap del fil entre molts d’altres.

És una literatura ideal per tots els públic i ideal per enganxar-se a les novel·les negres amb tints detectivescos i misteriosos.