dissabte, 7 de novembre del 2015

El defensor



Per Àngela Sánchez Vicente


Avui us descobrim El defensor, una obra mestra que a simple cop d’ull podríem qualificar com a biografia o novel·la històrica però que si la llegim i l’anem desgranant veiem com va molt més enllà de tots aquests qualificatius.

La ploma vivaç i curiosa d’en Víctor Gay Zaragoza ens presenta un personatge històric desconegut per la majoria però que va tenir un paper fonamental en el judici d’en Lluís Companys. Si, en aquesta novel·la se’ns presenta en Ramón de Colubí, l’advocat que va arriscar la seva vida i els seus ideals per defensar-lo en el seu judici.

En una època tortuosa on les ombres dominaven les llums i l’home semblava haver perdut la humanitat i l’apreci o el respecte pels seus semblants apareix en Ramón, un heroi que arriscarà tot el que és per defensar un home.

Entre ells no hi havia banderes ni idees polítiques, la seva relació es basava en dos cors espantats que bategaven per la justícia i no tenien por a arriscar-se per defensar la veritat.

El règim franquista va encomanar la defensa de Companys precisament a  en Ramón de Colubí perquè havia lluitat en el bàndol contrari, sembla la jugada perfecta i que fonamentat en la seva enemistat ideològica el jutjarà ell mateix en un tres i no res... 

Doncs bé, el tret els va sortir per la culata doncs va resultar un home just que va estar amb Companys colze a colze compartint llàgrimes i eufòria durant els seus darrers dies inclús desafiant les altes esferes escrivint al Generalíssim una petició de llibertat per l’home que havia de representar.

Realment aquesta obra ens fa creure de nou en l’honestedat de la humanitat doncs com comprendreu la vida d’en Ramón canviaria per sempre. 

Sembla mentida que un militar conservador i nacionalista es convertís en l’últim home lleial al servei del President Lluís Companys.

En aquests temps d’anhel de llibertat molts cops em pregunto si la gent sap perquè lluitem o si simplement els mou un sentiment superficial o econòmic... Suposo que tots tindríem les idees molt més clares i fermes si llegíssim aquesta novel·la tan didàctica sobre un personatge tan icònic i l’home que estava al seu costat en el moment més fosc.

Realment no el coneixia però me l’han presentat de la millor manera possible.

És una obra que no us negaré és dura però alhora m’ha encantat sentir les olors d’aquella època, el palpitar de la por, les acaballes d’un heroi, el valor dels ideals i un llarg etcètera tot embolcallat amb un teló de fons construït amb minuciositat i un context històric explicat amb suma veracitat i imparcialitat. 

De la mà de Columna podem citar-nos amb en Lluís Companys, amb l’heroi desconegut fins ara Ramón Colubí i sobretot amb moltes curiositats que fins ara no havien vist la llum.

Una obra de deu, res a discutir-li... Tan sols la puc valorar amb adjectius positius i recomanar-vos-la amb molta vehemència. 

És dels llibres que encara que siguin durs es gaudeixen de veritat.