dimarts, 25 de setembre del 2018

Rutes literàries de Barcelona 2


Després de recórrer Barcelona de la mà de Maria Nunes i gaudir de les il·lustracions de Josep M. Farré amb “Rutes literàries de Barcelona 1”. (Juvé / Oller /Sagarra / Roig) ara ens convida a descobrir una Barcelona diferent amb noves Rutes literàries de Barcelona 2 on ens apropem a la visió sobre la ciutat i els seus racons amb quatre nous autors al llarg del segle XX. 

Amb una introducció escrita amb la mà al cor, l’autora expressa la il·lusió amb la qual comparteix aquestes rutes amb nosaltres, seguint l’estructura de l’entrega anterior i alhora canviat la perspectiva, ja que en aquest volum seguirem el fil biogràfic dels autors i les seves obres per descobrir realitats plasmades entre les seves planes i com amb la seva imaginació n’han ficcionat d’altres.

Tal i com ens indica el propi volum descobrirem la Barcelona que besa el mar en la mirada de Joan Salvat-Papasseit, desgranarem “L’irradiador del Port i les gavines” (1921) i “El poema de La rosa als llavis” (1923).

Aquesta ruta dura unes tres hores a pas tranquil i relaxat, gaudint de l’arquitectura, l’olor del mar, la salabror i fins i tot trepitjar la sorra de la platja.

Una ruta que es divideix en dues parts, a la primera ens centrarem a La Rambla, el Moll i el Born, a la segona anirem a la Barceloneta i el mar.

La segona ruta que ens proposa està marcada per la mirada més crítica i irònica de Josep Pla de qui desgranarem “El quadern gris” on un home adult repassa els seus diaris de joventut i la seva vida a la ciutat comtal.

Aquesta ruta es divideix també en dues parts, la primera que ens portarà a seguir el camí que feia cap a la Universitat i la segona el camí que el portava cap a l’Ateneu i Ca l’Ardiaca.
A part d’aquestes dues rutes, el volum ens ofereix un petit apartat amb altres zones de la ciutat interesants emmarcades en la visió irònica de l’autor.

Personalment ja he fet la ruta de Josep Pla i m’ha encantat, sobretot he agraït les anotacions de l’autora a cada punt “És bo de saber...” ja que aporta una ànima més a la ruta, no estem escoltant només a Josep Pla, sinó que la veu de Maria Nunes ressona contundent sense prendre protagonisme, és com un xiuxiueig que ens fa la ruta propera.

La tercera ruta ens la presenta Mercè Rodoreda, una dona que des de l’exili viu amb nostàlgia l’amor per la seva llar.

Amb ella desgranarem “El carrer de les Camèlies” mentre descobrim Sant Gervasi, el paradís perdut, Caminarem per l’Eixample i anirem de Gràcia al carrer de les Camèlies.

La darrera ruta ens portarà a descobrir la Barcelona de Maria Aurèlia Capmany, una mirada lúcida i popular de la ciutat.

Amb ella desgranarem “Un lloc entre els morts” i “Feliçment, jo sóc una dona”. Una ruta que es divideix en tres àmbits: La Rambla, realitat i ficció, de la Rambla a l’Eixample i del Passeig de Sant Joan a la Ciutadella.

L’Editorial Meteora ens presenta un volum ben estructurat, amb mapes al darrera de cada ruta que es poden seguir molt fàcilment.

Les il·lustracions en blanc i negra semblen els retrats d’un artista a peu de carrer que amb la seva ploma aconsegueix agafar l’essència d’allò que veu, et fan parar, observar i gaudir del moment.

Aquestes rutes serien impossibles sense un veritable amor per es lletres i alhora per a ciutat, són una oportunitat gairebé vital per a descobrir una Barcelona diferent i alhora semblant, un canvi en la manera de mirar que ens transforma a nosaltres i al paisatge.

A més, com a docent, considero que són una gran aposta per convidar a joves lectors a descobrir grans autors i excel·lents obres literàries per ells mateixos, és com ensenyar-los un caramel que per voluntat pròpia acabar obrint i gaudint.

S’ha de reconèixer que hi ha persones que saben transmetre la seva passió i la contagien. Senzillament espectacular.