dimarts, 26 de novembre del 2013

Xerrada amb David Safier



Per Àngela i Núria Sánchez Vicente

 
Bona nit de Karma positiu;

Fa res, hem compartit una estona amb David Safier, autor d’entre d’altres Maleït Karma i la seva darrera novel·la MU!. Gràcies a la gentilesa de l’Editorial Empúries, Ediciones Seix Barral i de la Biblioteca Jaume Fuster. 


Un acte ple d’humor intel·ligent, presentat per Juan Carlos Oterga on amb un diàleg fluid barrejant el castellà i l’alemany, el públic ha rigut i ha sigut un més en les aventures i desventures de personatges entranyables com en Casanova, sense mala llet, encara que parlem d’una novel·la sobre vaques lleteres, però aquests petits detall irònics formen part d’una ment privilegiada i generosa. Després hi ha hagut torn de preguntes per part del públic. 




Ens ha fet molta gràcia quan en Juan Carlos li ha demanat que s’imaginés que a la sala hi havia mestres que podrien recomanar els seus llibres als alumnes com a lectures obligatòries, i en David ha fet un somriure molt picar, ens ha costat sang, suor i llàgrimes no riure, ja que totes dues som mestres i hem recomanat alguns dels seus llibres als nostres alumnes i a d’altres mestres.

Hem sigut molt afortunades, l’autor ha tingut una gran deferència amb nosaltres, ens ha dedicat els llibres i ha bromejat amb el nom de la nostra col·laboradora Àngela (res a veure amb la Merkel). Podríem pensar que rere un nom com David Safier, un autor consagrat, amb obres que ironitzen sobre la vida s’amaga un home pagat de sí mateix, però seria un error monumental, en David, és un home senzill, afable, amb un somriure encantador que convida a parlar amb ell, un gran orador que sap escoltar, una persona que els afalacs no li han apujat al cap.

Cal destacar la feina de la Lidia Lahuerta, una noia que ens ha tractat com si fóssim de la família, ens ha recolzat en tot moment i ens ha presentat l’autor, els de l’Editorial Empúries tenen un gran as a la màniga en ella.

Que podria dir de la Biblioteca Jaume Fuster, la nostra estimada biblioteca del barri, un espai obert a la cultura, on els seu equip treballa pels lectors, i ens han ofert tots els mitjans al seu abast per facilitar-nos la nostra trobada d’avui.

Un cop dit això, ens volem fer ressò de la Fundació Bon Karma, fundada per David Safier amb la intenció d’ajudar a nens d’arreu del món, centrant-se en l’educació. Si voleu saber quelcom més del seu projecte podeu visitar la seva pàgina web: www.gutes-karma-stiftung.de
 
Voleu un consell amb molt bon karma, no deixeu escapar cap de les seves novel·les.


Molt bona nit amics i que el karma positiu us acompanyi, o una vaca!

El mur



Per Àngela Sánchez Vicente


Instruccions per construir un mur: apilar mentides i por, una gran muntanya de llegendes esgarrifoses i ja tens un mur ben alt però de l’altre banda sempre hi haurà algú cridant Ei! Estic aquí!

El Mur, una novel·la juvenil que atrapa des de la primera plana i avança amb un dinamisme trepidant, ens narra en primera persona les vivències d’en Joshua, un nen que viu a Amarias, un poble net, nou i molt silenciós, l’únic element que intriga i dóna un toc de misteri és el Mur que els tanca i aïlla.

El nostre protagonista té un amic desastre, en David, que envia la pilota nova a l’altre banda del Mur, aquest temorós amic deixarà sol al Joshua a l’aventura de recuperar la pilota. 

Se les arregla per primer només abocar-se, veure l’altre poble des de dalt, observar com els seus carrers són plens de cotxes, botigues i parades. L’altre poble destil·la la vitalitat i moviment oposat al seu.

Travessa el mur i coneix a la seva nova amiga, la Leila, una noia de la seva edat que té la ment oberta i posen els seus mons en diàleg. 

Aquest fet no agrada massa a la mare d’en Joshua i molt menys a en Liev, el seu violent padrastre, d’altre banda, el pare de la Leila veu en el jovenet un cor noble i el convida a integrar-se amb ells i xerren mentre cuiden de les seves oliveres.

Podem dir que els nens estan molt més oberts a posar en contacte els nous mons que els conviden a expandir el seu propi que no pas els adults que viuen en la dictadura de la por.

Moltes vegades creuarà el Mur, per investigar o per ajudar a la Leila i al seu pare amb els medicaments que necessita. La darrera vegada que creuarà el Mur no tornarà de la mateixa manera, el seu món es veurà afectat per sempre i donarà un gir de cent vuitanta graus.

William Sutcliffe ens vol obrir els ulls oferint-nos una visió sobre la mirada pura i aïllada de prejudicis, del trencament de normes i, com passa amb obres com “El petit príncep” o “El món de Sofia” cada cop que el llegim podem trobar un nou simbolisme per a les paraules i elements que ens presenta.

Fanbooks aposta fort per una novel·la juvenil de qualitat i respectuosa amb el públic oferint una eina d’entreteniment, didàctica i reflexiva.

Milers de murs a la vida real, del dia a dia, murs geogràfics que separen fronteres i fins i tot murs de l’altre banda de l’arc de Sant Martí com al màgic regne d’Oz ens mostren com se’ns oculta una part de realitat. És una metàfora de la nostra zona de confort i bombolla que alhora que ens protegeix ens aïlla de l’exterior. Curiositat i prohibicions es posen en diàleg.

S’ha de ser valent per voler creuar o, com a mínim, intentar-ho, ments inquietes que volen saber quina realitat regna de l’altre banda. Qui és perillós per qui?

Instruccions per creuar un mur: si tens un amic que et faci peu, aprofita-ho, si no, agafa embranzida i salta tant com puguis buscant la Lluna, si no arribes a ella, segur que hauràs creuat el mur i atrapat alguna estrella. 

Endinseu-vos en aquesta genial i brillant novel·la i feu servir les vostres ales.