diumenge, 25 de juny del 2017

La Riera



Rierencs i rierenques, estem a poques hores del final de la vuitena i darrera temporada d’aquesta sèrie familiar tant trepidant i rica en trames que entrellacen emocions i sentiments al voltant de la família Guitart i el seu restaurant Can Riera.

Creieu que serà un capítol extrem? Ja esteu preparats?

Qui va matar a en Claudi? Es farà justícia amb l’assassinat de la Candela? I en Bruno? L’Avellaneda no pot sortir indemne i la Lidia tampoc.

S’arribarà a inaugurar l’hotel de la fonda? Com acabaran els cors dels nostres protagonistes desprès d’aquesta temporada tan emocionant?

Si heu respost que si us convidem a recordar el llibre La Riera. Orígens i secrets de la família. Les receptes del restaurant de la mà de Cossetània Edicions.

Aquest llibre és imprescindible per a seguidors d’aquesta sèrie amenitzadora de migdies. 

El primer apartat i més apreciat per mi, és Orígens i secrets de la família on se’ns explica l’evolució del restaurant i la família Guitart des de el 1916 quan la Mercè Massaguer, avia de la nostra Mercè, va conèixer el seu marit, en Quimet Riera.

Amb l’ajuda de l’arbre genealògic de la família ens passegem per Sant Climent a través de cinc generacions, descobrim com a través d’herències el restaurant va anar passant de mans i creixent fins esdevenir un dels més destacats de la comarca. 

Cal tenir en compte que el llibre és de l’any 2010 i es correspon a finals de la primera temporada doncs se’ns presenten els besnéts d’en Quimet d’una manera que ara no és. Per començar en Claudi (el meu ídol, ho havia de dir) feliç i acaramel·lat amb la jove i glamourosa Lídia Almeda; l’Ernest al costat de la Sònia i veient com l’Ariadna tot just entra a l’adolescència; el Lluís amb la Carol i el Sergi, el nostre nen, sense parella, sense fills i com al gran digne successor del llegat gastronòmic familiar.

Fa gracia veure com la Núria Furió ens transporta al passat, a allò que ha desembocat en el que és ara Can Riera. Qui sospitaria que al 2013 hauríem d’incloure assassinats, divorcis, un nou restaurant a Madrid, el grup Batea, els cursos de cuina de la Maribel, restaurants a la competència i un munt d’embolics a la direcció? 

Emmarcat amb un treball fotogràfic que il·lustra a la perfecció la trama i la importància de la taula i el menjar en aquesta família. Gairebé cada escena transcendental ha passat al voltant d’un bon àpat. Si, no menciono la piscina perquè no vull ferir sensibilitats.

El segon apartat és Les receptes del restaurant on se’ns presenten una selecció de primers, peix, carn i postres que ben bé podrien ser del restaurant familiar.

Cuina catalana tradicional explicada pas a pas que faran les delícies de la família. 

Us recomano que us apropeu a alguna llibreria i fiqueu el nas en aquest llibre, no us en penedireu doncs tots intuïm el que passava amb la Mercè i la seva germana i qui van ser els fundadors del restaurant però l’autora li dona el toc que nosaltres no li sabem donar, ho explica com si fos un “previously” de les sèries americanes, un relat que ens obre la finestra del passat sense perdre de vista la coherència amb la línia de la trama i l’evolució d’aquesta al llarg de les temporades.

Ja sabeu, teniu deures d’estiu, recuperem l’essència de tan magnífica sèrie tot investigant d’on venen els nostres amics de la família Guitart.



La vídua



Anem a la llibreria que anem veiem a primer cop d’ull la novel·la La vídua i nosaltres que som una estona curiosos no hem pogut evitar caure als seus encants.

En aquesta novel·la debut de la autora anglesa Fiona Barton trobem l'essència de l’ésser humà i el que és capaç de fer per amor.

Com si fos un tamboret de tres potes aquesta novel·la s’estructura des de tres punts de vista que sustenten un mateix cas a investigar.

Un home i un gran secret que s’ha endut a la tomba. Què hi podem fer ara?

La primera pota d’aquesta investigació és en Bob Sparkes, un policia obsessionat en un rocambolesc cas d’homicidi que fa que tot apunti a un home tan vulgar i corrent con en Glen Taylor.

La segona pota d’aquest gran interrogant és la part més mediàtica protagonitzada per la Kate Waters, periodista del Daily Post que es debat entre els seus principis i aconseguir posar llum i desvetllar el que seria una exclusiva que faria que la seva carrera es catapultes fins al més alt.

La tercera pota és la vídua d’aquest bon home al que tots acusen d’un crim horrible.

Aquí és on mirarem cara a cara a la veritat, a l’amor, la confiança i el sentit del matrimoni.

El seu marit era l’assassí? Què sabia? I ella... què sap? Té dubtes? L’encobrirà o no hi ha res a amagar?

Òbviament no us desvetllarem res d’aquesta novel·la que ens ha tingut més d’una nit en blanc, el millor és que la desgraneu poc a poc vosaltres mateixos fent de detectius i alhora veient com sentiments i la veritat i la mentida es donen la mà de manera constant.

Ningú es refia de ningú i qui hauria de parlar ja no te veu. Què podem fer en aquests casos?

De la mà de labutxaca i la seva aposta per aquest èxit internacional ens qüestionarem moltes coses sobre la condició humana alhora que ens enganxarà en una trama policial en que cada protagonista vol una cosa diferent a un preu diferent.

Òbviament, la vídua té la última paraula! 

Voleu saber quina és?

Doncs no teniu més remei que acompanyar-nos en aquesta gran aventura.