dimecres, 25 de juny del 2014

100 llatinismes més vius que mai



Per Àngela Sánchez Vicente


Avui a la Petita Llibreria ens posem nostàlgics de les nostres èpoques de batxillerat i us presentem 100 llatinismes més vius que mai.

No us passa que us emocioneu quan algú us parla amb una correcció esmerada? Quan la lletra escrita o dita sona perfectament a l’oïda? I per contra, No us molesta molt la manca de vocabulari que emprem tots plegats en el nostre dia a dia? Per no dir la ínfima quantitat de paraules que tenim en el nostre vocabulari bàsic.

El llatí ens ha donat grans moments històrics, petites píndoles o sentències que al seu darrere amaguen el context on es varen dir, que volien dir llavors, com s’han transformat gramaticalment i com les podem llegir i utilitzar avui en dia.

Els llatinismes són passat que esdevé present cada cop que una ment inquieta els utilitza. És com si la cultura ens truqués a la porta i ens recordés que som el que som per aquells que han estat a la terra abans que nosaltres, que el nostre idioma ha derivat del seu i una manera perfecta d’enriquir el nostre vocabulari.

En una obra completíssima i alhora sintètica la Núria Gómez Llauger i l’Enric Serra Casals ens ofereixen monodosis de cultura llatina. A partir d’una expressió ens expliquen el significat, el context i... una pregunta o enigma a solucionar!

Aquest darrer ingredient fa de la lectura una activitat divertida i amena que ens convida a esprémer les nostres cèl·lules grises.

Gràcies a l’aposta de Cossetània Edicions un cop més ens podem amarar de la cultura que ens envolta d’una manera original i distesa. Una lectura que et queda a la ment i no passa desapercebuda.

Què més voleu?

Això sí, llegiu-lo, apreneu, gaudiu-lo i apliqueu-lo però no cal que parleu com si fóssiu en Juli César!