L'origen
de la senyera es remunta a l'edat mitjana i els Quatre Pals del senyal heràldic
dels casal de Barcelona. Hi ha diverses llegendes sobre l'origen del senyal
heràldic català i, per tant, de la bandera de Catalunya, les més conegudes són
la d'Otger Cataló i, sobretot, la del comte Guifré el Pilós.
Però
si voleu saber més coses de casa nostra us recomanem:
Si
us ha agradat el programa de “El Foraster” de TV3 segur que us agradarà doncs és
un record de cada una de les visites però amb un extra molt especial en El dietari d’el Foraster.
El
propi autor, en Quim Masferrer,
s’identifica una mica amb allò que sentim nosaltres: ell normalment va amb un
cotxe utilitari blanc i amb roba del seu propi armari però quan arriba als
poblets que ens descobreix es transforma en el noi de camises de quadres i el
conductor de la pick-up taronja.
Doncs
bé, el llibre és tot allò que el Quim amb roba seva escriu des de la pick-up.
No és ni el Foraster ni ell mateix i en aquest anar i venir ens descobreix un
món de sensacions i emocions contraposades que ens amplien des de la seva visió
la globalitat del programa i el paisatge humà que ens dibuixa amb una agilitat,
proximitat i reflexió que només ell pot aconseguir.
De
la mà d’Ara llibres teniu el
passaport per descobrir els dotze pobles: Espolla, Tortellà, Benifallet,
Bràfim, Peramola, Belianes, Els Muntells, La Vall Fosca, El Port de la Selva,
Santa maria d’Oló, Borredà i Salardú.
Poblets
que us esperen amb els braços oberts, aire fresc i la tranquil·litat ideal per
gaudir de la gent i d’un mateix.
Us
presentem un llibre “catxondo”, fresc i despreocupat, però alhora ple de
veritats com a punys que com a catalans hauríem de revisar o si més no, riure
una bona estona.
Amb
Ole tu!!! descobrim Els millors nyaps urbanístics catalans,
realment és per treure’s el barret les aberracions que hi surten: passos de
vianants que acaben a una paret, voreres a les que no t’hi cap ni el peu, bancs
per descansar que et castiguen a menjar sorra o a estar al bell mig d’una pista
de petanca... ai, allò que dèiem Ole tu!!! al que va tenir la brillant idea!
Acompanyats
per Ara Llibres veureu la ciutat
d’una altre manera i el vostre ull crític s’accentuarà, us asseguro que la
vostra propera passejada per la vostra zona descobrireu alguna aberració que
també podria estar al llibre!
Però
bé, sense errors no hi ha aprenentatge i errar és d’humans... l’únic que podem
fer és prendre’ns-ho bé!
Si
us agraden les novel·les ambientades a Barcelona on la realitat es ficciona de
manera magistral, on la veracitat i la documentació en són l’eix vertebrador us
heu de rendir a L’hospital dels pobres.
En
aquesta gran obra la seva autora, la Tània
Juste, ens explica fil per randa la construcció de l’Hospital de Sant Pau.
En
un temps convuls on la ciutat batega i es desperta del son dels dies més foscos
les muralles medievals que envolten l’hospital de la Santa Creu cauen i
mostraran una transició en l’espai arquitectònic sense precedent.
El
nou segle està ple de joves arquitectes, metges, infermeres, artistes i
ciutadans que ho donaran tot per la ciutat i per afavorir als desemparats.
La
construcció es relata d’una manera minuciosa i tan descriptiva que és molt
fàcil fer el salt, entrar a la novel·la i fer amistat amb els seus principals
protagonistes.
De
la mà de Columna descobrim els fils
que van moure la construcció d’aquest bell gegant que dorm al bell mig de la
ciutat. Un emblema que deixa palès l’ànim pel progrés mèdic, arquitectònic i
sobretot l’obertura del pensament i la consciència.
A La
puta història de Catalunya de la iaia de la mà de Jofre Martell Camprubí, Oliver Vergés Pons, Pere Mejan
Aznar (il·lustr.) i
editada per La galera torna la iaia més irreverent de la nostra historia.
"Aquests
joves d'avui en dia no sabien ni cardar un ou ferrat fins que vaig escriure el
llibre de les putes receptes. Sí, ara ja saben cuinar però estan tan empanats
que no tenen ni puta idea d'història de Catalunya. Ni Guifré el Pilós, ni el
Felip de Can Felip, ni el timbaler del Bruc, ni la mare que els va parir. Re,
no en tenen ni idea! I qui els hi ha d'explicar? Au, servidora, que ja hi era
quan els romans van fundar Tarraco, no et fot! Bueno, què hi farem, Catalunya
em necessita. Però primer deixeu-me anar a tancar el foc, que encara se'm
cremaran les llenties, cagontot!"
En aquest llibre la iaia t'explica com s'ha cuinat la història de Catalunya, els ingredients i el temps de cocció, la gent que hi ha posat pebrots, els episodis més picants, les escenes de sang i fetge, els xoriços més impresentables... En fi, la nostra història explicada des de la cuina per una mestra en dir les coses per seu nom, joder!
La vinya i el vi a Catalunya ofereix un panorama
complet de tot l'univers humà, social, econòmic i cultural creat a l'entorn del
conreu de la vinya, el procés del raïm i l'elaboració i la comercialització de
vins i caves arreu de Catalunya. L'escriptor i periodista Jordi Llavina és un gran coneixedor d'aquest sector, que té una
llarga tradició al nostre país, amb vinyes i cellers en bona part del territori
català.
El
llibre presenta una selecció fotogràfica extraordinària, resultat d’una àmplia
recerca en arxius particulars i públics. Moltes de les imatges són, doncs,
inèdites i capten moments de la vida quotidiana de les petites i grans famílies
que han treballat en aquest sector agrari i industrial.
Angle editorial ens enriqueix amb la
bona vinya.