dilluns, 17 de juny del 2013

100 coses per fer a Barcelona almenys una vegada a la vida

Per Àngela Sánchez Vicente


Un dels darrers llibres de no ficció que he llegit amb més ganes és sense cap mena de dubte 100 coses per fer a Barcelona almenys una vegada a la vida, escrit de la ma d’Isabel del Río i publicat per Cossetània Edicions.

Amb veu d’amiga, ens ofereix un gran treball de documentació i recerca sobre la ciutat de Barcelona. Una passejada per la ciutat amb els 5 sentits, l’explicació d’enigmes, misteris i llegendes ocultes en un territori de meravelles inexhaurible.
Aquest llibre és testimoni viu d’un territori amb un caràcter propi, podríem arribar a dir que l’autora ret homenatge a la seva ciutat natal oferint propostes per a tots els públics i desvetllant encants a tots el barris. 

Una proposta que ens duu a ser turistes a la nostra pròpia ciutat, a mirar-la amb uns ulls nous, amb coneixement de causa i no només des d’un pla superficial. 

Tradicions, religió, gastronomia, hi ha coses a fer per tots els gustos i més d’una serià bo que es fes més d’un cop a la vida.

Com a barcelonina que sóc i fan incondicional de la meva ciutat, reconec que he après moltes coses i moltes anècdotes que de ben segur en properes passejades m’ajudaran a fer-me la fatxenda dels meus descobriments. 

Les meves preferides són sens dubte totes les sortides relacionades amb el barri gòtic, especialment el claustre de les oques, on el meu avi tant m’hi va dur, ha fet que tingui la necessita de tornar-hi ja; les passejades pel bosc inundat del Cosmo Caixa al que tantes vegades he anat en família i amb els meus alumnes, creia que no el podia gaudir més, al antic museu de la Ciència tot és màgia; la Dama del Paraigua la vaig trobar al Zoo quan era ben petita i la meva àvia va suggerir no sortir del parc fins tenir una foto de família davant l’insigne dama.

Una lectura francament agradable, que t’omple de records i t’encoratja a fer noves descobertes a la ciutat de Barcelona, el gran gegant desconegut. Tenim el costum de sempre moure’ns pels mateixos indrets i això limita i enquadra massa allò que gaudim de la ciutat
.
Molt agraïda per les noves idees, m’agradaria, a mode de feedback, suggerir a l’autora alguna coseta més (que segurament ja coneixerà) com el Monument commemoratiu a les colles de St. Medir a la gracienca plaça Trilla, el dia de Sant Cistòfor anar al carrer Regomir a beneir el cotxe per tal de no tenir cap sinistre, dibuixar la bellesa de les flors a la plaça Gaietà, visitar la Santa Rita del carrer Camèlies i per agafar forces i tenir salut per continuar descobrint coses maques, el 15 d’Agost passar per la plaça Nova i menjar el pa de sant Roc doncs ens protegirà durant tot un any!

Un llibre que acceptaria mil afegits segons a les mans que caigui, crec que la Isabel ha fet una selecció extraordinària per tal de fer-nos una idea global però alhora detallada del que és la ciutat de Barcelona.

És molt recomanable per barcelonins, per amants de la ciutat i per a turistes que volen anar més enllà d’allò més comercial que ofereix la ciutat.

Només em queda una cosa a dir: Barcelona t’estimo!

Si us ha agradat també la trobareu en castellà per poder regalar a visitants de la ma de Lectio Ediciones

I com que m’agradaria compartir la meva ciutat amb vosaltres us ofereixo un tastet d’aquest llibre.