divendres, 8 de maig del 2020

El cine que ens va obrir els ulls


Per Àngela Sánchez Vicente

No podem negar que en aquests dies de confinament una de les eines que més ens ha distret a part de la lectura és el cinema.

I si ajuntem les dues opcions culturals?

El resultat d’aquest binomi ben engrescador en aquests dies és El cine que ens va obrir els ulls, un llibre en que la Gemma Nierga i en Jaume Figueres en una xerrada distesa entre amics repassen les pel·lícules, escenes, cançons i anècdotes del setè art que els han sacsejat i els han canviat la vida.

Ordenat de manera molt àgil, estructurat en un diàleg molt ràpid i amb il·lustracions precioses i combinades a la perfecció ens regalen la seva experiència cinèfila alhora que ens conviden de manera indirecta a la pròpia reflexió i a la descoberta de nous títols.

També té al final de tot un índex onomàstic que ens ajuda a organitzar la lectura i a rellegir els fragments on destaquen les paraules clau i els actors que es passegen per aquestes meravelloses planes.

És una obra que m’ha deixat sense paraules per la seva bellesa, per la seva frescor i pel format desenfadat del text.

Té els ingredients justos i necessaris per esdevenir una obra referent.

Organitzat en els capítols: Les mil cares de l’amor, Més llàgrimes que somriures, Sols en la foscor, Heston amb H d’història, El Juan Marsé es deia Aventis, Tots dancing and singing, Spain is different, On parle français, si parla italiano, Obrers i patrons, No tot és primera plana i Badalls i aplaudiments veiem un paral·lelisme en els generes que van tocant successivament.

Pel·lícules romàntiques, drames, d’intriga, musicals, espanyolades, cinema europeu... cap defuig del seu ull crític.

Gràcies a l’aposta de Rosa dels Vents per aquest duo que funciona a les mil meravelles podem gaudir d’una gran obra alhora que aprenem sobre el cinema en general i descobrim noves propostes per visionar.

És una obra la mar d’engrescadora!

No la deixeu escapar!

És clau per acabar de portar bé aquests dies de confinament i desescalada en que el cinema ens obre la porta a nous mons.