dimarts, 10 de març del 2015

Far West Gitano



Per Àngela Sánchez Vicente


Avui em plau presentar-vos una novel·la que m’ha enganxat d’una manera impressionant, es tracta de Far West Gitano.

Vaig mirar la contraportada i realment vaig pensar que seria un monogràfic sobre la cultura i les tradicions de la família gitana a mode de novel·la però no, tot el contrari, és una historia ben maca emmarcada en aquesta cultura amb l’ànim d’apropar-nos-la d’una manera subtil, veraç, respectuosa i molt acurada.

La història arrenca quan un matrimoni en que el pare perd la feina de divuit anys i la mare sent que el seu petit fillet creix de manera inexorable i la envaeix una nostàlgia malaltissa. El detonant són unes vacances sense rumb i decideixen anar cap a l’oest però la cadireta del nano els queda petita i al comprar-ne una de nova decideixen donar la vella a uns gitanos doncs ells “ho aprofiten tot”.

A partir d’aquest punt els perdem de vista però coneixerem una bona colla de gitanos a quin més simpàtic i pintoresc que l’altre: el Ramonet, la Celos, la Tati, l’Iván, en Ricky, la Mariüla (aquesta ens donarà feina), en Brauli i un llarg etcètera que viuran el seu dia a dia a la ruta cap a un destí desconegut en tots els aspectes.

La gran documentació sobre el tema per part d’en Ramón Erra, el talentós autor i guanyador del premi Marian Vayerda 2014 per aquesta novel·la ens proporciona un reguitzell de personatges que ens obren els ulls sobre les relacions entre ells mateixos i entre ells i els paios. 

Costums com auto abastir-se d’aliments a través de la pesca o les trampes per animals, rentar al riu, cantar al so dels banjos, viure la família i els seus lligams... és tan profunda i tan subtil que et fa veure coses que mai havies vist sobre aquesta ètnia. 

Ben aviat arribarà en Simó i un amor a primera vista amb la Mariüla (ja us he dit que ens donaria feina) però aquesta ja està embarassada... Com ho veurà el fotògraf? Com ho viurà ella? I el seu entorn?

Us asseguro que si encara queda gent amb prejudicis aquesta novel·la és l’antídot perfecte doncs al ritme de les cançons de “The Eagles” ens mostra una gran reflexió sobre ells, l’amor a la seva tradició i el que anomenen “la barreja”.

Realment no us penedireu d’anar a l’encontre d’aquests nous amics que ens presenta Empúries amb una novel·la tan treballada que es pot sentir, veure-hi més enllà, sentir el vent, l’olor del riu i el moviment dels propis carros.

Si la vida es una roda hem de girar amb ella i acceptar el nostre destí, a vegades estem a dalt i a vegades a baix. 


Bé, una última oportunitat, per si encara no us he convençut demà publiquem l’entrevista que l’autor ens ha cedit amb tota la seva franquesa així que ja no teniu massa excusa! 

Vinga, en marxa cap a la lectura!