dimecres, 26 de març del 2014

El franctirador



Per Julian V.


El polifacètic autor teatral Albert Pijuan s’estrena al món de la literatura amb una gran novel·la negra on les llums i les ombres es donen la mà i el món obscur de les contradiccions enganxen al lector en una trama teixida de manera sublim.

El franctirador, la seva novel·la de debut ens trasllada a Polònia tres dècades enrere, enmig d’una societat post comunista coneixerem el nostre nou amic i protagonista, en Krzysztof Niewinny.

Aquest noi se les veurà magres al llarg de la novel·la. Just posa un peu a Polònia, un franctirador comet una primera matança, aquest fet que podria arribar a ser anecdòtic pel moment en que es troben, però l’embolcallarà canviant-li la vida.

La seva família es veu fragmentada des de que el seu pare roman desaparegut, la seva mare sobreviu fent de cuinera pels habitants del bloc de pisos de Góra i el seu germanastre fa feines brutes per la policia tot liderant una banda de xenòfobs.

Sembla que ell és l’únic que se’n salva fins que l’acusen de ser ell el franctirador o algú de la seva família.

Hi ha prou sospites? Perquè li volen carregar les culpes? Serà ell el franctirador?

Aquest jove escriptor carrega la seva ploma d’enginy i un alt poder captivador per tal d’anar desvetllant poc a poc i de manera coherent i paulatina tots els enigmes que ens va presentant.

Gràcies a Angle podem paladejar aquesta gran obra amb clares influències dels mestres nord-americans dels anys trenta i quaranta. 

Tenim entre mans una novel·la negra que a més és històrica i per la manera de presentar-se la societat, l’ambient i els esdeveniments té una forta càrrega documental i didàctica pel lector que ajuda molt a connectar amb els diversos personatges i entendre les vicissituds d’un territori hostil i complex en els pitjors moments de la seva historia.

Per als amants de les bones lletres, pels seguidors de la història ben narrada i als negrots que cada dia són més nombrosos aquest llibre és una aposta segura. 

Realment és molt més que una novel·la negra.

No dubteu a perdre-us per les seves planes i deixeu que les veus dels protagonistes ressonin a la vostra ment mentre el teló de fons us explica el com i el perquè d’una societat fosca i oprimida.