dissabte, 30 d’abril del 2016

Brooklyn



Feia molt de temps que no llegia una novel·la amb aire tendre sense ser edulcorada, una historia que es fica sota la pell a mesura que plana a plana amb el seu suau cant de sirenes sedueix al lector.

Brooklyn és el destí de la jove irlandesa Eilis Lacey que degut a la manca de feina al seu país i aconsellada per el Pare Flood marxarà sola del petit Enniscorthy a la immensa Nova York de la meitat del segle XX en busca de les meravelles que aquella gran ciutat li pot aportar.

Eilis es converteix en una heroïna de la seva pròpia historia, una jove que haurà de conviure amb altres joves a la dispesa, sense oblidar-nos de la dispesera la Senyora Madge Kehoe, els seus estudis nocturns de comptabilitat i la feina com a dependenta en uns grans magatzems.

L’Eilis ens mostrarà per mitjà de les cartes que rep i envia a la seva família com els enyora, encara que mica en mica es va adaptant a la seva nova vida.

En un dels balls que s’organitzen els divendres coneixerà a en Tony, un jove d’origen italià qui li robarà el cor i amb qui descobrirà les possibilitats de la seva nova llar, sense oblidar-nos de com amb aquesta relació madurarà i anirà un pas més enllà, fet que portarà conseqüències socials per a tots dos joves.

Quan sembla que la seva vida s’ha aposentat, l’Eilis rebrà noticies de casa que la faran tornar a Irlanda deixant el seu cor en les mans d’en Tony, i encara que a cas li busquin parella, l’Eilis guarda un secret que finalment haurà de desvetllar.

Colm Tóibin mostra una gran sensibilitat al retratar la personalitat de la jove irlandesa, de la mateixa manera que fa un profund estudi d’una societat en crisi i en una època on les oportunitats tenien la mateixa facilitat per aparèixer com per desaparèixer.

Un plaer de novel·la que no es fa pesada en cap moment, que manté un tempo sostingut i que fa un retrat fidel de la dècada dels cinquanta a Nova York. Una novel·la que recorda amb la seva prosa a novel·les clàssiques britàniques, senzilles, suaus però contundents al record del lector.

Guanyadora del Costa Prize i considerada la millor novel·la publicada a la Gran Bretanya el 2009, arriba a les nostres mans en català gràcies a Amsterdam llibres, un segell molt curos al triar les seves publicacions i que demostra un cop més que el encert és aclaparador.

Si un cop llegida aquesta novel·la voleu gaudir-ne l’adaptació cinematogràfica dirigida per John Crowley i estrenada a finals de febrer d’enguany.