dimarts, 11 d’octubre del 2022

L’estiu que la mare va tenir els ulls verds

Per Àngela Sánchez Vicente

Avui us presentem una obra transformadora que ens mostrarà una gran evolució psicològica del protagonista mentre realitza el viatge per les seves memòries.

A L’estiu que la mare va tenir els ulls verds coneixerem a l’Aleksy que davant un bloqueig artístic decideix seguir el consell del seu psiquiatra per poder tornar a pintar i a expressar el seu món.

Per ell cada pinzellada és expressió, un sentiment, una emoció, un record... i de sobte no sap com omplir el blanc de la tela.

Viatjar al seu passat i analitzar amb els ulls d’adult el seu estiu més dur i emocional el farà fer les paus amb si mateix, amb la seva història i a reflexionar sobre la vida en general.

La vida pot ser cruel i fer mal, si no que li expliquin a ell que a la seva adolescència va fer el dol de la seva germana mentre s’apropava més a la seva mare que estava a punt de perdre.

Era com mirar en un  mirall el dolor del passat i el dolor del futur... i ell ben bé al mig.

Aquesta obra intimista i extremadament emotiva ens porta a passejar per la França més rural i tradicional per emmarcar en un entorn idíl·lic la contraposició de la ràbia i impotència que sentia el jove Aleksy.

A més del dolor de la seva germana i l’intent de fer les paus amb la seva mare amb la que no havia tingut pas la millor de les relacions possibles ara s’ajuntava amb la seva malaltia i el buit artístic.

Com pot ser que el seu món de colors torni a estar en blanc?

La ploma de la Tatiana Tîbuleac narra a la perfecció les etapes vitals i com l’esser humà s’enfronta al dolor i obre un bri a l’esperança d’un demà millor.

Gràcies a la tasca de traducció de la Corina Oproae podem gaudir d’una obra que ens sacseja, que ens fa sentir afortunats, que ens ajuda a replantejar-nos les nostres emocions i com les gestionem sense adonar-nos.

La nova aposta literària d’Amsterdam costa d’oblidar, et deixa més d’una lliçó a la ment i sobretot t’ajuda a viure de manera més intensa.

Podrà l’Aleksy recuperar el seu color i la seva veu expressiva? Curarà el seu món emocional? Com serà la seva vida a partir d’ara?

No ho dubteu i coneixeu-lo en aquesta novel·la que us modificarà i us convidarà a la reflexió.

Deixa sense alè i alhora ens fa més humans.