diumenge, 15 de setembre del 2013

Especial Agatha Christie




Tal dia com avui commemorem el naixement de la reina del crim i de la mare del misteri, Agatha Mary Clarissa, coneguda popularment com Agatha Christie.

Aquesta gran dama de la novel·la negra i detectivesca ha esdevingut amb el passar dels anys l’escriptora anglesa més important, innovadora i reconeguda a nivell mundial.  

És l'autora femenina més venuda de qualsevol gènere amb prop de dos mil milions d'exemplars dels seus llibres en anglès, i uns altres mil milions en unes tres-centes tres llengües en què ha estat traduïda.

Christie va publicar més de vuitanta novel·les i obres de teatre, principalment del tipus d'habitació tancada i de problema, en la majoria de les quals intervenia algun dels seus personatges principals.

L’Hèrcules Poirot, el nostre belga panxut i maniàtic i la Miss Marple, la senyora més observadora i addicta al bon té, ambdós portats nombroses vegades a la gran i petita pantalla, desentrellant casos on el detallisme i l’ambientació juguen un paper importantíssim. La seva particularitat és que exposa tots els detalls des d’un inici i el lector pot fer les feines d’investigador i tractar de resoldre el cas.

Algunes de les seves novel·les més destacades i conegudes són: Assassinat a l'Orient Express i Mort al Nil.

L’Editorial RBA Serie Negra en castellà i a La Magrana negra en català ens ofereixen la possibilitat de gaudir d’aquesta trepidant autora i les seves obres de misteri, els inicis de la novel·la negra tal i com l’entenem a l’actualitat.

La nostra homenatjada va escriure 6 novel·les sentimentals sota el pseudònim de Mary Westmacott, algunes obres teatrals i un llibre de poemes. 

Diversos dels seus llibres han estat publicats després de la seva mort, entre ells la seva autobiografia, una joia en brut que ha passat desapercebuda al llarg del temps.

Per tots aquells que ja l’heu gaudit, us regalem aquest bocí de la seva historia i per aquells que potser encara no la coneixeu massa us recomanem que tasteu alguna de les seves novel·les i podreu jutjar si continuar familiaritzant-vos amb els seus personatges o no.