dissabte, 28 de juny de 2014

Avui faràs PA

Per Àngela Sánchez Vicente


Algun panarra present a la sala? Sentiu la flaira del pa i la boca es fa aigua? Aneu de boig tastant les noves varietats de pa? Esteu de sort amics! Avui us descobrim una joia titulada Avui faràs pa.

Com ha canviat l’experiència d’anar a comprar pa en les dues darreres dècades: fa molts anys que podíem triar entre el pa de pagès, la barra de pa i el pa de Viena. Poca cosa més es podia demanar però ara vivim en un temps en que trobem pa de cereals, integrals, d’espelta, amb fruits secs dins, amb formatge, xapates, focaccias, pa alemany, xuscos i un llarguíssim etcètera!

Gràcies al treball de camp i interès per el tema d’en Jordi Morera tenim entre mans una petita enciclopèdia sobre un dels aliments base de la dieta mediterrània i mundial.

Narrat amb gràcia per equilibrar la gran documentació ens acompanya des del moment en que comencem a fer les nostres primeres produccions fins que esdevenim el que ell anomena un forner Jedi!

El primer que ens apunta com a essencial és parar compte en la santa trinitat del pa: el pastat, la fermentació i la cocció.

En un primer nivell ens ensenya a fer pa de pagès, massa de coca i pizza i tronquets sense pastar. Des de l’experiència us dic que si seguiu allò que us diu és ben senzill i molt plaent treure a taula el teu propi pa i oferir-lo a tastar a aquells que estimes... és una porció de segon en que el temps s’atura fins que veus el primer somriure i reps la primera felicitació!

Un cop domines, pots passar a fer panets de Viena, pa de motlle i pa integral un cop ja tens per la mà les diferencies entre la massa mare natural i la de llevat. Només us puc comentar que el pa de motlle mai més serà igual! Quina qualitat i quina diferència amb el de panificadora o el que es compra al supermercat!

Encara no som Jedis  doncs encara no fem pa d’espelta, pa de sègol 3x3 ni xapata a la italiana però no pensem desistir en l’intent!

Poc a poc i gràcies a les seves instruccions i il·lustracions gaudim d’un llibre que a més de tenir un gran contingut és maco, amb una lletra ben triada i una portada elegant i de cuina moderna. Us hi animeu?

Amb l’aposta d’Ara llibres i la nova moda de fer les coses un mateix podem gaudir d’un plaer tan senzill com fer pa. Els ingredients són senzills i econòmics! Vinga va, posem-nos tots en farina!