dimecres, 22 de febrer del 2023

Un mes amb Montalbano

Per Àngela Sánchez Vicente

Aquesta tardor us recomanàvem reprendre la lectura de les lletres de l’Andrea Camilleri protagonitzades pel seu prestigiós Comissari Montalbano gràcies a la Sèrie Montalbano que ens ofereix el segell labutxaca.

Avui, novament, afegim un títol a aquesta sèrie que farà les delícies dels seus lectors fidels per diversos motius dels quals podem destacar la data de publicació que és d’abans del canvi de mil·lenni i que té una estructura particular agrupant el millor del protagonista a través de diverses histories.

Gracies a Un mes amb Montalbano ens trobem amb l’essència més pura, rondinaire, crítica, perfeccionista i treballadora de tan il·lustre personatge de les novel·les detectivesques però també la seva vessant més humana, els seus plaers vitals, la seva ironia i l’amor per la seva Sicília.

A través dels interrogants que li proposen diferents tipus de casos i delinqüents veiem com el traç que dibuixa al protagonista esdevé cada cop més certer i ens afonem que l’èxit d’aquesta prolífera narrativa es deu en grandíssima part a la perfecció i proximitat del seu protagonista.

Ell, el marc de fons de la Vigata que imagina l’autor, uns personatges secundaris que resulten encantadors i que deixen que el Comissari brilli juntament amb unes trames cada cop diferents però totes elles amb una gran tasca d’investigació que sempre mantén l’interès fins les darreres planes fan d’aquesta col·lecció tot un èxit.

La tasca de traducció d’en Pep Julià ens apropa una obra llunyana en el temps i necessària per completar la bibliografia d’aquest tàndem tan únic com són en Camilleri i en Montalbano.

Per tots els que us hi hagueu enganxat, busqueu la Sèrie Montalbano al segell de La butxaca i recordeu que podeu trobar títols com El somriure de l’Angélica, El joc de pistes, Joc de miralls, Un dissabte amb els amics, Una escletxa de llum, La forma de l'aigua, El lladre de pastissets, El gos de terracota, La veu del violí, L'excursió a Tíndari, L'olor de la nit, Un gir decisiu, La paciència de l'aranya, La lluna de paper, Foguerada d'agost, Les ales de l'esfinx, La pista de sorra, El camp del terrissaire, L'edat del dubte , La dansa de la gavina, El mètode Catalanotti, La xarxa de protecció o L’altre cap del fil entre molts d’altres gràcies a Edicions 62.

No us penedireu de la seva lectura engrescadora i entretinguda.

En Salvo us espera segur que amb un bon vi i uns cannolis per acompanyar.