divendres, 23 d’agost del 2013

Salvatge



Per Àngela Sánchez Vicente


Salvatge és una novel·la basada en fets reals que t’acaronarà l’anima alhora que et donarà una empenta per revisar la pròpia vida i la manera com la planteges i afrontes.

Cheryl Strayed ens narra la seva experiència vital renovadora de la seva travessa per la Cresta del Pacífic des de Califòrnia fins al Pont dels Déus.

Tots els personatges i les vivències són reals, fet que fa que aquesta aposta d’Angle Editorial esdevingui un missatge colpidor, una sacsejada a les nostres aparents vides normals.

La protagonista de vint-i-sis anys perd al seu pare quan és encara una nena i als vint-i-dos a la seva mare i referent durant aquests anys. 

A aquests fets s’afegeix la fugida que fa el seu padrastre que semblava una cosa i va esdevenir-ne una d’altre i no va respondre als fets com ella, o qualsevol persona amb una mica de seny, podia esperar.

Va trigar quatre anys a prendre la decisió, ella intentava que els seus dos germans poguessin sobreportar l’absència de la seva mare però no va poder evitar que ambdós caiguessin en el dolor més profund, ella també cau però té l’empenta de fer-se el propòsit de canviar el rumb de la seva vida.

Potser com a un propòsit molt futur, a una botiga d’excursionisme veu un llibre sobre la Cresta del Pacífic i creu que la blavor del llac de la portada és l’únic que en aquells moments li donarà la pau i serenor que necessita.

Primer ho pensa com a fet llunyà però de seguida s’adona que ho esta pensant com a fet definitiu, ja esta decidit, ja estem en marxa.

No es planteja ni tans sols acabar-la, simplement la vol gaudir, vol que sigui un viatge introspectiu que faci que els seus ciments emocionals s’esfondrin per tal de poder reconstruir-se i renéixer a la nova pell.

M’ha impactat la portada del llibre doncs un pensa que és com un símbol de la muntanya i que ja està bé però res és casual, anem més enllà i a les seves pàgines podem trobar un fragment on a la nostra amiga, en un descuit li cau la sabata muntanya avall i es perd entre la frondosa vegetació del territori, amb esperança, guarda l’altre però no triga a adonar-se que l’una sense l’altre no té cap servei.

El valor a les seves eines, llibres i objectes que l’acompanyen superen el material, esdevenen companys de viatge inseparables.

Durant els cent dies de travessa troba solitud, amics desconeguts i els seus inesperables llibres. 

Una baixada als inferns i una pujada a la glòria. Haurà arribat al Pont dels Déus passats els tres mesos?

Només ho sabreu si llegiu aquest llibre imprescindible pels amants de les travesses i els viatges per la natura i els amants de la bona literatura basada en fets reals.

Anem d’excursió?