dimecres, 12 de febrer del 2020

Ballaven el Black Bottom


Per Àngela Sánchez Vicente

De les darreres novetats que ens han encisat per la seva veracitat, el seu caràcter i la seva forta crítica social a una època de foscor ha estat la novel·la que avui us volem presentar.

L’autor Joan Rendé ens presenta una obra que de ben segur és especial per ell per la forta vinculació amb la historia que ens explica però alhora us volem recordar èxits seus com “Sumari d’homicida”, “Llibre de figuracions”, “El barber violador”, “La pedra a la sabata”, “Un dimarts” i “els anys de la serp”.

Sento una forta responsabilitat a l’hora d’escriure les meves opinions desprès d’aquesta gran lectura per dos factors. 

El primer és que quan tens a les mans una obra escrita pel primer director de l’escola d’Escriptura i Humanitats de l’Ateneu Barcelonès saps que ha rebut tantes opinions i crítiques que la originalitat pròpia queda sempre minsa i en segon lloc només us en vull fer un breu dibuix ja que l’he gaudit tant que m’agradaria molt que vosaltres mateixos la desgranéssiu i la gaudíssiu.

A Ballaven el Black Bottom ens trobem amb la família dels Masdéu en un moment tranquil i acomodat sota la dictadura de Primo de Ribera.

Són catalanistes moderats, treballadors aferrissats i amb el cor que els batega per les noves corrents artístiques i els aires de modernitat que es respiren a la ciutat de Barcelona.

En Joan Masdéu, el protagonista de la aventura sent com un força l’atrau cap al jazz, al culte pel cos i a l’esport, la disciplina, els grans líders i sobretot per la nàutica.

Ell vol ingressar a la marina però tots els seus somnis trontollaran amb l’esclat de la Guerra.
La Guerra ho canvia tot i ho tenyeix tot de gris melangia.

Totes les seves certeses, les seves passions, les seves decisions es veuen afectades pel context polític i social però té la fortalesa per renéixer de les penombres i cercar de nou la seva llum.

Gràcies a Proa ens retrobem amb un dels grans mestres de les lletres i aquest cop amb una obra que té un alt potencial didàctic i reflexiu sobre l’esser humà davant l’adversitat i el sentiment d’individu enmig d’un col·lectiu.

No ho dubteu més! 

És una obra perfecte per aquest hivern!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada