dimarts, 26 de novembre del 2013

El mur



Per Àngela Sánchez Vicente


Instruccions per construir un mur: apilar mentides i por, una gran muntanya de llegendes esgarrifoses i ja tens un mur ben alt però de l’altre banda sempre hi haurà algú cridant Ei! Estic aquí!

El Mur, una novel·la juvenil que atrapa des de la primera plana i avança amb un dinamisme trepidant, ens narra en primera persona les vivències d’en Joshua, un nen que viu a Amarias, un poble net, nou i molt silenciós, l’únic element que intriga i dóna un toc de misteri és el Mur que els tanca i aïlla.

El nostre protagonista té un amic desastre, en David, que envia la pilota nova a l’altre banda del Mur, aquest temorós amic deixarà sol al Joshua a l’aventura de recuperar la pilota. 

Se les arregla per primer només abocar-se, veure l’altre poble des de dalt, observar com els seus carrers són plens de cotxes, botigues i parades. L’altre poble destil·la la vitalitat i moviment oposat al seu.

Travessa el mur i coneix a la seva nova amiga, la Leila, una noia de la seva edat que té la ment oberta i posen els seus mons en diàleg. 

Aquest fet no agrada massa a la mare d’en Joshua i molt menys a en Liev, el seu violent padrastre, d’altre banda, el pare de la Leila veu en el jovenet un cor noble i el convida a integrar-se amb ells i xerren mentre cuiden de les seves oliveres.

Podem dir que els nens estan molt més oberts a posar en contacte els nous mons que els conviden a expandir el seu propi que no pas els adults que viuen en la dictadura de la por.

Moltes vegades creuarà el Mur, per investigar o per ajudar a la Leila i al seu pare amb els medicaments que necessita. La darrera vegada que creuarà el Mur no tornarà de la mateixa manera, el seu món es veurà afectat per sempre i donarà un gir de cent vuitanta graus.

William Sutcliffe ens vol obrir els ulls oferint-nos una visió sobre la mirada pura i aïllada de prejudicis, del trencament de normes i, com passa amb obres com “El petit príncep” o “El món de Sofia” cada cop que el llegim podem trobar un nou simbolisme per a les paraules i elements que ens presenta.

Fanbooks aposta fort per una novel·la juvenil de qualitat i respectuosa amb el públic oferint una eina d’entreteniment, didàctica i reflexiva.

Milers de murs a la vida real, del dia a dia, murs geogràfics que separen fronteres i fins i tot murs de l’altre banda de l’arc de Sant Martí com al màgic regne d’Oz ens mostren com se’ns oculta una part de realitat. És una metàfora de la nostra zona de confort i bombolla que alhora que ens protegeix ens aïlla de l’exterior. Curiositat i prohibicions es posen en diàleg.

S’ha de ser valent per voler creuar o, com a mínim, intentar-ho, ments inquietes que volen saber quina realitat regna de l’altre banda. Qui és perillós per qui?

Instruccions per creuar un mur: si tens un amic que et faci peu, aprofita-ho, si no, agafa embranzida i salta tant com puguis buscant la Lluna, si no arribes a ella, segur que hauràs creuat el mur i atrapat alguna estrella. 

Endinseu-vos en aquesta genial i brillant novel·la i feu servir les vostres ales.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada