Per Àngela Sánchez Vicente
Si les lletres d’en Martí Gironell ja us van enganxar amb “El pont dels jueus”, “La venjança del bandoler”, “L’arqueòleg”, “L’últim abat”, “El primer heroi”, “Strappo” , “La força d’un destí” i “Paraula de jueu” esteu d’enhorabona doncs les seves lletres us esperen de nou amb una nova novel·la.
Les seves obres tenen en comú una grandíssima tasca de documentació, una capacitat descriptiva vers els espais excepcional i una creació de protagonistes que encisen i es fan admirar per les seves gestes.
A més, l’acció i trama de les seves obres no decau mai i esdevé un fil perfectament conduit des de l’inici fins al final.
Reconec que sóc una amant de les fotografies antigues doncs són retalls d’història capturats en un segon però que romanen per sempre.
És com donar testimoni d’una època de manera desenfadada i alhora un tribut als qui hi apareixen.
Aquest fet ha estat el detonant que no pugés esperar a llegir El fabricant de records.
En aquesta novel·la, l’autor dóna veu al doctor Masgrau, director del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge de Girona en l’etapa de la vida en que rep una caixa enigmàtica amb les fotografies més compromeses i mai vistes d’en Valentí Fargnoli.
Realment una imatge diu més que mil paraules i aquestes instantànies el fan coneixedor de secrets de valor incalculable.
A través de les imatges el doctor coneixerà al Valentí d’una manera més holística i descobrirà secrets inconfessables que marcaran les primeres dècades del segle XX.
El valentí ajudat de la seva bicicleta i la seva càmera varen deixar immortalitzades moltes cares i racons inoblidables. La seva professionalitat i trajectòria el porten a ser el fotògraf del casament d’Alfons XIII.
Aquesta obra que amaga un gran homenatge a la professió de fotògraf i a la capacitat didàctica que les fotografies amaguen alhora ret tribut als inicis del segle XX de manera molt acurada i critica.
Una nova obra que no decep i que a més de ser ben entretinguda ens convida a fer un viatge en el temps de la mà d’un dels grans mestres de la novel·la històrica de casa nostre.
Gràcies a Columna podem descobrir tots els secrets que aquesta obra mereixedora del Premi Prudenci Bertrana d’enguany amaga a les seves planes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada