dijous, 15 de setembre del 2022

Assassinat a l’Orient Express

Tal dia com avui commemorem el naixement de la reina del crim i de la mare del misteri, Agatha Mary Clarissa, coneguda popularment com Agatha Christie.

Aquesta gran dama de la novel·la negra i detectivesca ha esdevingut amb el passar dels anys l’escriptora anglesa més important, innovadora i reconeguda a nivell mundial. 

És l'autora femenina més venuda de qualsevol gènere amb prop de dos mil milions d'exemplars dels seus llibres en anglès, i uns altres mil milions en unes tres-centes tres llengües en què ha estat traduïda.

Christie va publicar més de vuitanta novel·les i obres de teatre, principalment del tipus d'habitació tancada i de problema, en la majoria de les quals intervenia algun dels seus personatges principals.

L’Hèrcules Poirot, el nostre belga panxut i maniàtic i la Miss Marple, la senyora més observadora i addicta al bon té, ambdós portats nombroses vegades a la gran i petita pantalla, desentrellant casos on el detallisme i l’ambientació juguen un paper importantíssim. La seva particularitat és que exposa tots els detalls des d’un inici i el lector pot fer les feines d’investigador i tractar de resoldre el cas.

L’obra de la gran Agatha Christie està descatalogada en català fins ara que gràcies a Columna podem recuperar les seves grans obres començant per Assassinat a l’Orient Express.

M’encanta com l’editorial ha presentat aquest títol i els següents de la col·lecció, en aquest cas evoca el fred paratge nevat on queda atrapat el tren i els seus passatgers, tot envolcallant l’escena amb un suau relleu d’herbes espinoses.

Pocs són els lectors que no coneixen la trama d’aquesta èpica novel·la on Samuel Edward Ratchell és assassinat mentre dorm en el seu compartiment, ningú ha pujat al tren i ningú l’ha abandonat, tots són sospitosos d’un crim poc freqüent ja que el cos sense vida té dotze punyalades. Amb tot, les pistes i els fets són molt misteriosos, ja que alguns apunyalaments són molt profunds i altres són simples esgarrapades. Uns semblen fets per una persona dretana i altres per una persona esquerrana.

Poirot troba nombroses pistes al compartiment de la víctima i al tren, com un mocador de llit amb la inicial "H" brodada, un neteja pipes i un botó de l'uniforme dels treballadors del tren. Aquestes pistes suggereixen que l'assassí o assassins han estat molt descuidats, però cada pista sembla assenyalar a un culpable diferent, el que fa pensar que algunes d'elles han estat simulades.

¿Podrà el gran Hercules Poirot descobrir la veritat? ¿Aquesta veritat és realment el que buscava o seran els motius que van portar a la mort al milionari nord-americà un eximent?

Agafeu les maletes que el fred y l’hivern més dur us esperen. 


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada