divendres, 11 de setembre del 2020

Llum i llibertat. Art, muntanya i activisme


Avui és una Diada diferent, el món està canviant però l’esperit de la nostra societat es manté ferm vers la nostra pròpia historia, cultura i llengua.

 

Editorial Comanegra, conjuntament amb el col·lectiu d’Artistes de la República, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional de Catalunya, ha editat un llibre de 248 pàgines que aplega prop de dues-centes fotografies a tot color d’aquella acció.

Llum i llibertat. Art, muntanya i activisme per la independència és un recull de moltes veus d’àmbits diversos com la política, la literatura, les arts plàstiques, el muntanyisme i a societat civil.

Un volum que recull una nit, del 30 de setembre a l’1 d’octubre del 2019, una nit en que la nostra estimada Muntanya de Montserrat va ser il·luminada en cent trenta un pics representant els cent trenta un presidents de la Generalitat de Catalunya.

Aquest volum és colpidor, les seves imatges combinen una bellesa poc vista, un perfil de la natura catalana que viu en els nostres cors i a la vegada agermana les ànimes d’una societat forta, valenta i decidida.

Certament no tinc paraules i tampoc ser com expressar allò que em fa sentir tenir aquest volum entre les meves mans.

Crec que l’impacte visual és tant potent que deixa al lector glaçat. No puc parlar de la seva prosa ja que cada ploma és molt personal i no són comparables i és imposibe remarcar-ne una i no una d’altre, fet que succeeix de la mateixa manera amb la poesia visual de les seves fotografies.

Avui no cal dir res, només cal sentir i es per això que us deixo les paraules de Joan Fontcuberta: «D’aquí a unes dècades, quan pensem en els anys que estem vivint, algunes imatges s’hauran convertit en icones de l’època. Sens dubte, les instantànies de la brutalitat de la repressió deixaran constància del costat fosc. En canvi, les imatges màgiques de Llum i Llibertat quedaran per sempre com un esclat de bellesa terrible contra els que obren el mal, contra els que odien la llum».

Més que una lectura és tota una experiència.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada