dimarts, 15 de setembre del 2020

L’espia del Ritz

Per Àngela Sánchez Vicente

Després de les seves múltiples obres i de les seves novel·les “Mariona” i “Rosa de cendra” ens sorprèn cada cop més el poder literari de la gran Pilar Rahola.

Molts de nosaltres tendim a sentir el seu nom i directament pensar en política, tertúlies, etc. Però cal reconèixer que les seves obres literàries no deixen indiferent.

Al ser una gran amant de la política i de la historia crea unes novel·les ambientades en la Barcelona d’èpoques passades sense caure en anacronismes i creant una atmosfera i un context de fons tan ben documentat que és un goig saltar dins l’obra i anar seguint els passos dels seus protagonistes.

A més, per als seus lectors incondicionals a la nova obra ens retrobem amb personatges ja coneguts de les seves obres que encara li donen aquest factor de continuïtat a la historia.

Amb la seva nova novel·la L’espia del Ritz ens situa a un dels llocs més luxosos de la ciutat en l’època posterior a la Guerra Civil.

Una època de contrastos, del daurat del Ritz que opaca la foscor que es viu a molts carrers. Ens porta de la opulència i la sumptuositat fins a la misèria i la por. I també des del poder fins a la obediència.

Però com un funambulista que camina a la línia entre les dues barcelonès contraposades que ens retrata es mou l’espia del Ritz.

Un home jueu que des de la seva feina com a músic del gran hotel té el poder de ser espectador de múltiples reunions, sopars i connexions socials que li poden ser de molt servei si les utilitza de manera correcta.

Aquest home es caracteritza pel seu passat i les seves decisions.

La Merceneta, als seus cinquanta-quatre anys es planteja la seva vida com una rica i avorrida esposa d’un franquista poc amable i dèspota.

Quin rol adoptarà la nostra amiga?

Entre les llums i les ombres de la ciutat que batega al ritme del xampany i del swing i que sent de fons els afusellaments al Camp de la Bota, les cues al Auxilio Social, les nenes dels prostíbuls, la resistència i l’estraperlo aquests personatges poden canviar moltes coses.

Un teló de fons realista, un escenari principal luxós i molts enigmes per ser resolts ens esperen en aquesta gran novel·la que ens ofereix Columna.

Una obra que enganxa alhora que ens fa una fotografia molt realista d’una època convulsa a la ciutat de Barcelona.


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada