dilluns, 10 de setembre del 2018

Tants interlocutors a Bassera


Aquest any 2018 serà recordat en el món de les lletres com l’Any de Manuel de Pedrolo, celebrem els cent anys del seu naixement i les seves obres han tornat a agafar alè de mans de grans editorials com en aquest cas Llibres del Delicte que s’ha decantat per presentar-nos Tants interlocutors a Bassera.

Una obra escrita l’any 1960 i amb la qual avui celebrem el seu centenari i els cinc anys d’èxits de l’editorial.

Amb un pròleg signat per Anna Maria Villalonga, Comissaria de l’Any Pedrolo on podem desgranar la riquesa de l’obra de l’autor ens endinsem en una novel·la que els més puritans no consideren negre però que té entre les seves planes suficients elements per tenir una menció especial en aquest gènere tan meticulós.

Llegir una obra de Manuel de Pedrolo és com obrir una capsa amb molts forrellats, girs argumentals, prosa àgil, trames definides i ben construïdes i un record per a molts de nosaltres que vàrem sentir el seu nom per primera vegada amb el “Mecanoscrit del segon origen” a l’adolescència.

Aquesta novel·la ens presenta en Joan, un jove que viatja a Bassera per treure l’entrellat de la seva pròpia existència i els secrets soterrats de la seva família, un poble d’aparença idíl·lica i tranquil·la on, mica en mica, anirem descobrint que sota aquesta aparença s’amaguen els instints més obscurs del home com l’odi, l’enveja, la ambició i el crim.

Un poble on tothom es coneix i on els secrets sempre són coneguts per algú que en treu profit com a moneda de canvi, allò de favor amb favor es paga, aquí s’ajusta més el jo callo si tu calles.

Una historia basada en el diàleg que mica en mica es transforma d'una obra singular a una obra coral, on la veritat s’amaga rere moltes mentides i veritats a mitges i el nostre protagonista n’haurà de treure l’entrellat si vol descobrir la veritat.

Si en un principi buscava la resposta d’un secret, ara tindrà a les mans més dels que podrà subjectar.

Una lectura àgil, molt dinàmica, amb personatges perfilats i definits i recursos literaris a l’alçada de les expectatives.

Una trama que va enredant a lector entre les seves planes, xiuxiuejant-li a cau d’orella els secrets que d’altres no saben i el convida a treure a la llum la veritat de les ombres.

Senzillament, poc més puc dir d’un gran autor per fer-li justícia. Només em resta convidar-vos a llegir-lo i gaudir del camí i l’experiència.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada