dijous, 23 de febrer de 2017

Temps de ratesAvui ens enfrontem a la novel·la negra guanyadora de VIII Premi Crims de Tinta 2017 Temps de rates d’un autor que per a mi és més un amic i un gran encantador de serps amb la seva vessant d’editor a “Llibres del delicte” com amb novel·les anteriors com: “Independència d’interessos”, “Els silencis dels pactes”, el seu relat a “La reina de diamants” o “Contra l’aparador”.

Primer de tot i saltant-me tot el protocol d’una ressenya us vull parlar del nostre Marc Moreno, un home lluitador, positiu, intel·ligent, amb una gran visió de futur i una mica inconscient al saltar al buit amb una editorial de proximitat que ha resultat ser tot un èxit tant en autors, en títols com amb una gran qualitat.

Un engrescador amb les seves paraules, capaç de recomanar-te un títol i encertar de ple amb una historia que et portarà a les profunditats més fosques de la societat, del canó d’una pistola o a la taca de sang seca que ningú ha esborrat.

Aquest és l’home, l’escriptor i l’editor que amb gran reconeixement de RBA La Magrana ha rebut el reconeixement que al meu modest entendre encara li mancava.

Dit tot això i esperant que em perdoneu la llicencia us convido a visitar La Verneda, un barri del extraradi on un narrador molt protagonista ens presentarà una situació complicada. Tot començarà amb la trucada a la porta del veí, l’Eloi li obre i es troba amb una motxilla negra que ha de guardar, en aquesta hi ha vuit quilos cocaïna.

Quant de temps s’ha de cuidar el d’un altre? Que passaria si se n’agafes una mica o una mica massa?

L’Eloi no és més que un adolescent en un barri desestructurat i on conviuen el millor de cada família, la novel·la comença presentant-nos els fets i tot seguit part de les seves conseqüències, afortunadament retrocedim en el temps i descobrirem que en fa l’Eloi de la droga, els problemes que li ocasionen i com la seva vida canvia.

Un thriller on no només es toca el drama de la droga, de l’alcohol, de la prostitució, de les màfies, traficants amb ganes de pujar en l’escala del negoci, una historia dura on la marginalitat conviu amb el pessimisme, on les places es transformen en forats negres on la vida de molts canvia a canvi de farlopa o de quatre duros i on alguns mossos són més que corruptes.

El seu llenguatge marcat per l’argot tant en la narració com en el diàleg li aporten dinamisme i un marc concret a part del geogràfic, una novel·la que enganxa des de la primera plana i manté al lector atent a una realitat social que preferim obviar, amb un final més que sorprenent mostrant-nos la fortalesa d’un personatge que de manera soterrada passa una mica desapercebut.

L’heu de llegir, heu d’endinsar-vos en les aigües tèrboles i gaudir d’una tinta negra que denuncia realitats socials però que alhora ficciona una trama absolutament addictiva.

Una historia on jugar amb foc pot ser molt perillós i sortir-ne cremat el menor dels seus problemes.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada