diumenge, 17 de gener del 2016

Ratafies. Mini Receptari



Per Maria Valle Viña


En la tercera entrega dels mini receptaris Cossetània Edicions ens presenta Ratafies

Aquest receptari, que trobarem a un preu molt econòmic, ens apropa als orígens, la història i l’elaboració de la ratafia i altres licors, a partir d’una documentació exhaustiva referent tant als Països Catalans com arreu. És, a més, un excel·lent manual per conèixer les herbes, les espècies i les fruites útils per fer licors, així com per a altres usos culinaris. 

El mini receptari Ratafies ens ensenya a fer licors a casa —ratafies, licors d’herbes, d’espècies i de fruites— per convertir-nos en veritables experts. Les receptes hi són explicades pas a pas, amb tots els ingredients. Pertanyen al repertori popular d’arreu de les terres de parla catalana i de tot el món, amb la qual cosa farem també un viatge fascinant al gust de cada territori. 

El seu autor, Jaume Fàbrega es professor de gastronomia a la Universitat Autònoma de Barcelona, historiador i crític d’art, és considerat el primer escriptor gastronòmic dels Països Catalans, tant pel volum de la seva obra (uns quaranta llibres publicats) com pel rigor del seu enfocament. Ha publicat llibres d’art, turisme, antropologia i assaig, però, sobretot, de gastronomia —centrats en la cuina tradicional i els productes— amb un enfocament innovador, que uneix recerca antropològica, treball de camp i una perspectiva segons la qual la cuina és un aspecte significatiu de la cultura. 

Amb Cossetània Edicions ha publicat Pa amb tomàquet, El llibre de la ratafia, El gust d’un poble, La cuina del país dels càtars, Dalícies. A taula amb Salvador Dalí i Les postres i els pastissos de l’àvia

Abans d’acabar, us deixo amb la recepta de la “Ratafia de l’Alt Urgell”: 

Ingredients: 1l d’aiguardent, 8 cullerades de sucre, 1 grapat de cireres (unes 25), 15 grams de cafè, ¼ de nou moscada. 

Elaboració: Escolliu unes cireres ben senceres i fermes, sense cap macadura. Traieu-ne la cua, esbandiu-les i deixeu-les eixugar. Poseu-les en una ampolla de boca ampla, tireu-hi l’aiguardent, el sucre i la resta d’ingredients i deixeu-ho a la serena durant 9 dies, remenant cada dia. 

Ja la tenim llesta per tastar! 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada